Vesti iz zemlje

15.06.2022. 11:36

Autor: Nova Ekonomija

Radnici Fijata najavljuju blokadu, današnji pregovori bez rezultata

Foto: Pixabay

Radnici kragujevačkog Fijata najavili su od petka dvadesetčetvoročasovne blokade, ako ne budu zadovoljni ishodom razgovora sa poslodavcem i državom, preneo je Glas Šumadije. Radnici traže veće otpremnine, bolji status ranjivih kategorija zaposlenih, kao i bolje uslove tokom rada u inostranstvu.

Kako je preneo portal N1, današnji pregovori radnika sa Radnom grupom Vlade Srbije, završeni su bez konkretnih rezultata.

Njima je rečeno da su njihovi zahtevi prosleđeni predsednici vlade, kao i da će sutra biti poznato da li su usvojeni.

Kako su rekli predstavnici sindikata, od 2.500 Fijatovih radnika u Kragujevcu, 135 se prijavilo za privremeni rad u jednoj od Fijatovih fabrika koje se nalaze u inostranstvu.

„Idemo da pregovaramo iskuljučivo o otpremninama i o radu u drugim firmama. Ima još nekih nerešenih pitanja, što se tiče ranjivih kartegorija (radnika)“, izjavio je pre današnjih pregovora, predstavnik Fijatovih radnika Đorđe Milojević.

On je tada takođe rekao da će se u četvrtak konačno znati kolike su otpremnine, u kojim firmama se radi i kakve su ponude za druge firme.

„Sutra moramo da znamo sve detalje i da ih imamo ‘na papiru’. U 12 sati u petak  zakazali smo sastanak sa kolegama ispred Skupštine grada (Kragujevca). Da li će biti pozitivno ili negativno, videćemo“, kaže Milojević.

Kako dodaje, voleo bi da ishod svega toga bude pozitivan i da se svi raziđu „kao ljudi“. U suprotnom, kako je rekao, radnici idu u blokade koje će trajati 24 sata. Radnici inače očekuju da se dogovore o visini otpremnine i o radu u drugim firmama. 

Kako je prenela PolitikaZoran Miljković iz sindikata Fijat plastike rekao je da će već od 20. juna grupacija Stelantis, čiji je Fijat član, onim radnicima koji se ne opredele za otpremninu ili za odlazak u inostranstvo, moći da uruči otkaze.

FIJATU SUBVENCIJE BEZ OBAVEZE DA ZAPOSLI NOVE RADNIKE U KRAGUJEVCU
FIJATU 48 MILIONA EVRA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Fiajt je ponudio je dvogodišnji angažman za oko hiljadu radnika u jednoj od svoje četiri fabrike u inostranstvu, 500 zaposlenih planira da zadrži u Kragujevcu, a 500 smatra tehnološkim viškom i za njih je opredelio minimalne zakonom propisane otpremnine uvećane za 20 odsto, što je oko 2.200 evra za deset godina staža.

Kako se dodaje, radnici se s tim ne slažu i traže oko hiljadu evra po godini staža.

Zaposleni su tražili i da im se omogući da rade tri meseca u nekoj od inostranih fabrika, a potom da provedu mesec dana kod kuće, ali je Stelantis bio izričit da u inostranstvu rade dve godine, uz mogućnost da dođu kućama na letnji i zimski odmor i na još jedno kraće odsustvo u toku godine s plaćenim troškovima putovanja.

Onima koji se odluče za Slovačku ili Poljsku sleduje bonus pre odlaska od 11.000 evra, a u povratku 6.000 evra i garantovan posao u Kragujevcu posle dve godine.  Plata u Slovačkoj je 800, a u Poljskoj 850 evra. Njihove porodice imaće zdravstveno osiguranje u Kragujevcu.

Za radnike koji ne prihvate da rade u inostranstvu i ne žele da uzmu otpremnine načelno je dogovoreno da uz minimalac sačekaju zaposlenje u drugim firmama, udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Oni će biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najviše dve godine uz uveravanja nadležnih da postoje mogućnosti da se zaposle i u mnogo kraćem roku, za nekoliko meseci.

Dok su u evidenciji NZS-a primaće nadoknadu od 47.000 dinara mesečno, od čega će sami plaćati doprinose i za dve godine neće moći da se zaposle u Fijatu kada počne proizvodnja električnih automobila.

MINIMALAC U KRAGUJEVAČKOM FIJATU, I PORED OGROMNIH SUBVENCIJA
PODRŠKA TEŠKA DVE MILIJARDE EVRA

U sastavu radne grupe su predstavnici sindikata radnika „Fijata”, kabineta premijerke Srbije, Razvojne agencije Srbije i ministarstava rada i privrede.

Fijat je ov Vlade Srbije od svog dolaska u Kragujevac 2008. godine dobio ogromne subvencije, ali i pored toga nije započeno proizvodnju novog modela, već je najavio proizvodnju električnog automobila od 2024. godine.

Država mu je za taj posao obezbedila nove subvencije u iznosu od 48 miliona evra, bez obaveze da se zaposle novi radnici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.