Vesti iz zemlje

09.02.2019. 09:13

Blic

Autor: Nikola Jovanović

Radnici PKB-a od države i kompanije traže nadoknadu od 845 miliona dinara

Penzioneri PKB, bivši i sadašnji radnici tužili su Privrednom sudu ovu kompaniju i Republiku Srbiju zbog neisplaćenih besplatnih akcija i po tom osnovu traže nadoknadu od čak 845,5 miliona dinara, i to bez kamata, saznaje „Blic“.

Osnov za ovu tužbu nalaze u, kako navode, pravnim transakcijama, kojima je firma iz društvenog kapitala nezakonito prevedena u državni, čime im je uskraćeno pravo na besplatne akcije. Na taj način generacije radnika koje su stvarale ovaj kombinat su oštećene pa zbog toga njih 1.800, koliko broji Udruženje penzionera, zaposlenih i drugih građana, traži da im se srazmerno dužini radnog staža, nadoknadi svakom pojedinačno, ono što su izgubili.

Drugim rečima od novog vlasnika PKB „Al Dahre“ i države traže da im isplati novac, što se vidi iz tužbe koju su podneli 1. februara ove godine. Pre nego što su to uradili, pokušali su da od novog vlasnika PKB dobiju pismenu dokumentaciju o njihovom pravu na besplatne akcije, ali im je taj zahtev, upućen 24. decembra 2018. godine, odbijen, iako je po članu 342 Zakona o privrednim društvima ta dokomentacija morala da im bude dostavljena.

——————————————————————————————————————————————————-
PROČITAJTE JOŠ:

——————————————————————————————————————————————————–

Pravni zastupnik Udruženja radnika PKB Saša Gemaljević kaže da postoji pravni osnov za ovu tužbu.

„Imovinu PKB, koja je nedavno prodata „Al Dahri“, stvarale su generacije zaposlenih. Za svoje stvaralaštvo hiljade njih su nagrađene gubitkom besplatnih akcija, iako na to imaju pravo. Njih je država oštetila neprimerenim pravnim radnjama. To je urađeno zaključkom Vlade od 29. juna 2016, koji je konkretizovan Ugovorom o prenosu akcija, pa je 31. oktobra 2016. vlasništvo nad PKB prešlo na Republiku. Time je država postala titular PKB-a, a samim tim i besplatnih akcija, koje po sili zakona proizilaze iz društvenog kapitala ove korporacije, koji je bio evidentan“ – kaže Gemaljević.

On dodaje da je iznos koji država i PKB treba da isplate članovima Udruženja penzionera i drugih građana oko 845,5 miliona dinara.

„Taj iznos je bez pripadajuće kamate. Oštećeni predlažu da sud odredi finansijsko-ekonomske veštake koji bi utvrdili broj oštećenih, ali i vrednost njihovih pojedinačnih akcija, koje su stekli po osnovu radnog staža u firmi sa društvenim kapitalom. Sve što je u ovoj pravnoj zavrzlami promene kapitala napravljeno, oštetilo je nekadašnje zaposlene u PKB. Da postoje mnoge nejasnoće oko cele ove priče vidi se i iz toga što je vlasnik PKB kao privrednog društva i dalje država a da je zemljište u vlasništvu privatnog lica. Državna zemlja nije mogla da se otuđi, i to bi na sudu moralo da padne, međutim, država je ovakvu mogućnost sprečila jer je u ugovoru definisala da se kod nadležnih sudova ne vode upravni sporovi“ – navodi Gemaljević.

Zakonski zastupnik Udruženja penzionera PKB Dušan Nikolić kaže da se oni neće odreći svojih prava.

„Na hiljade zaposlenih je stvaralo nacionalni brend, što je PKB, a za svoje stvaralaštvo nagrađeni smo gubitkom bilo kakvog prava na besplatne akcije. To pravo crpimo iz nesporivog društvenog kapitala firme koji je pravnim vratolomijama preko noći preveden u državni. Za svoja prava borićemo se kod domaćih, ali i međunarodnih sudova. U petak imamo skupštinu Udruženja i tražićemo od državnih funkcionera da nađu način da se ispravi nepravda koja nam je naneta“ – kaže Nikolić.

Ministarstvo privrede nema informacije o pokrenutom postupku protiv države u vezi sa uskraćivanjem prava na besplatne akcije.

„Zakon o privatizaciji predviđa pravo na besplatne akcije zaposlenima u preduzećima koja posluju sa društvenim kapitalom i koji se privatizuju metodom prodaje kapitala. Od 2009. godine PKB posluje kao preduzeće sa javnim kapitalom te od tada ne postoji pravni osnov da zaposleni dobiju besplatne akcije. Grad Beograd, svojom slobodnom voljom kao vlasnik mogao da raspolaže svojim kapitalom, pa je ugovorom o poklonu, preneo vlasnička i upravljačka prava nad PKB-om na Republiku Srbiju“ – navode u Ministarstvu privrede.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.