Vesti iz zemlje

08.08.2023. 12:27

European Comission

Autor: Katarina Pantelić

Raspisan konkurs za ubrzanje digitalne transformacije

Laptop i tastatura Foto: PxHere

Evropska komisija raspisala je konkurs za za programe za unapređenje digitalne transformacije u ukupnoj vrednosti od 7,5 milijardi evra.

U programu pod nazivom „Digitalna Evropa“ mogu da učestvuju i kompanije, poslovne asocijacije, udruženja, klasteri i druga pravna lica iz Srbije, a rokovi za podnošenje predloga projekata su 26. septembar i 22. novambra ove godine.

Ovaj program obezbeđuje 50 odsto sredstava, a učesnici projekata su u obavezi da drugi deo svog budžeta obezbede kao ko-finansiranje iz drugih izvora, kao što su na primer programi Connecting Europe Facility, EU4Health i Horizon Europe ili od zainteresovanih nacionalnih ministarstava.

Zemlje kandidati mogu da učestvuju u sledećim oblastima: Superračunarstvo, Veštačka inteligencija, podaci i računarstvo u oblaku (cloud computing), Napredne digitalne veštine i Napredno korišćenje tehnologija.

Od ukupnog budžeta od 7,5 milijardi evra, za program „Super-računarstvo“ izdvojeno je 2,227 milijardi evra, a za program „Veštačka inteligencija, podaci i računarstvo u oblaku (cloud)“ 2,062 milijardi evra.

Oko pola miliona evra namenjeno je za „Napredne digitalne veštine“, dok je za „Napredno korišćenje tehnologija“ namenjeno 1,072 milijardi evra, navela je Evropska komisija.

Srbija, kao i ostale pridružene članice može da učestvuje u svim oblastima osim u oblasti Sajber-bezbednosti.

Cilj nekih programa su između ostalog da se unapredi pristup super-računarstvu u oblastim aod javnog značaja kao što su zdravstvo, bezbednost, životna sredina i mala i srednja preduzeća.

Takođe, namera je i unapređenje kapaciteta veštačke inteligencije i pružanje podrške testiranju i eksperimentisanju sa veštačkom inteligencijom u sektorima poput zdravstva i proizvodnje.

„Digitalna Evropa“ traje do 2027. godine, a program je osmišljen da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji.

Pokrenut je u januaru 2021. godine i obuhvata 27 država članica Evropske unije, ali i Island, Norvešku, Lihtenštajn i Ukrajinu, a od 30. juna 2023. i zemlje kandidate Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju.

Evropska komisija: Digitalni evro biće zakonsko sredstvo plaćanja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.