Vesti iz zemlje

19.01.2015. 10:05

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rasplamsava se kriza u Trepči

Jednostrani prelazak kombinata Trepča u vlasništvo Kosova je za Srbiju neprihvatljiv, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Kako je naveo, ovo je jedna od situacija kad treba da pokažemo zube, da podvučemo liniju i kažemo: Dalje nećete moći.
„Postoje neke stvari koje, ako jednom pustite, kasnije vrlo teško možete da ispravite i posledice za srpsku zajednicu bi bile tako dalekosežne da bismo mogli da govorimo o potpunom ekonomskom obespravljivanju našeg naroda“, rekao je on za RTS, uoči sednice predsedništva pokrajinskog parlamenta koja će danas u 10 sati po hitnom postupku razmatrati Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova. 
On je dodao da su srpski zvaničnici „osim stalnog političkog pristiska i predočavanja posledica liderima u Prištini, ne samo javno već i neformalno, u stalnom kontaktu i sa predstavnicima međunarodne zajednice, sa ambasadorima zemalja iz grupe Kvinta, plus šef delegacije EU“. 
Na pitanje kakva je reakcija predstavnika međunarodne zajednice, Đurić je odgovorio da ne bi bilo diplomatski da govori u njihovo ime, ali da može da kaže „da imaju dosta razumevanja za naše stavove, zbog toga što iako se oni sa nama generalno ne slažu oko statusa Kosova, poštuju privatnu svojinu“. 
Ova svojina je nedvosmisleno najvećim delom na Fondu za razvoj, zatim na bankama i još nekim domaćim privrednim subjektima iz Srbije, rekao je Đurić i dodao da bi „otimanje, konfiskacija „Trepče“ bila neprihvatljiva u političkom smislu“ i da potkopava same temelje Briselskog sporazuma. 
„O čemu možemo da se dogovaramo ako bi pokrajinska vlada usvojila odluku kojom ima ovlašćenje da svako društveno preduzeće, ne samo „Trepču“, pretvori u javno preduzeću u stoprocentnom vlasništvu takozvane Republike Kosovo“, zapitao je Đurić. 
Kosovska vlada usvojila je 14. januara Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ predje u vlasništvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku uvrsti u dnevni red današnjeg zasedanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dajte odmah gde treba da potpišem za sve nas da nećemo. Organe neka daju ovi političari redom koji su glasali za taj zakon. Njima bi ja uzimao bez pristanka i nikom drugom. Dripci jedni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.