Srbija

18.07.2013. 09:42

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Razlika između bruto i neto plate prepreka za bolje zarade

Srbija

18.07.2013. 09:42

Velika razlika visine neto i bruto plate nepremostiva je prepreka za povećanje neto zarada i daljem zapošljavanju, a s tim se slažu i svi poslodavci u Srbiji.

Generalni sekretar konsultantske kuće CEFE Aleksandar Stevanović je u Skupštini Srbije na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kazao da većina poslodavaca navodi da će zbog te velike razlike morati i da otpuštaju neke zaposlene.

Stevanović je naglasio da je ovo istraživanje, koje su sprovele CEFE i Unija poslodavaca Srbije tokom februara, marta i aprila ove godine, pokazalo da je Srbiji potrebna izmena postojećeg Zakona o radu i pratećih propisa, a posebno u oblasti otpremnina i trajanja zapošljavanja na određeno vreme. 

On je naveo i da je istraživanje pokazalo da je za poslodavce veoma veliki problem i isplata otpremnina tehnološkim viškovima za sve godine staža, kao i komplikovane administrativne procedure koje značajno otežavaju poslovanje i stvaraju visoke troškove. 

Prema njegovim rečima, čak oko 80 odsto firmi traži da se rok za zapošljavanje na određeno poveća sa jedne na tri godine, a za mnoge je problem i nemogućnost davanja otkaza radniku čak i kad je napravio teške greške i naneo štetu preduzeću. 

On je kazao i da poslodavci smatraju da je postojeća zaštita bivših funkcionera sindikata previsoka i da bi ih trebalo učiniti ravnopravnijim sa ostalim zaposlenima. 

Na predstavljanju je rečeno i da je ovo istraživanje rađeno sa ciljem da se sagledaju potrebe privrede za njen oporavak, da se ukaže na mere koje je potrebno preduzeti da bi se stabilizovalo poslovno okruženje i pomoglo domaćim firmama da bolje posluju i zapošljavaju ljude.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sirenje ruske agresije, grohotom se smijem, kakav komedijas, a americka agresija koja traje vec decenijama bez prestanka i njihovo finansiranje haosa na Bliskom istoku. bas je objektivan ovaj vladar planete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.