Vesti iz zemlje

07.03.2024. 16:09

Autor: Aleksandra Nenadovic

Referentna kamatna stopa na istom nivou, svi čekamo jul

Foto: Pexels

Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadržala na nivou od 6,50 odsto, na kom se nalazi od jula prošle godine. Ova odluka je u skladu sa očekivanjima ekonomista da inflacija ide silaznom putanjom, ali da su rizici ono što navodi na oprez.

Ciljana inflacija je 3±1,5 odsto, dok je u januaru bila na nivou 6,4 odsto. Prošlu godinu Srbija je završila sa prosečnom inflacijom od 12,1 odsto.

“Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou osmi mesec zaredom pre svega su opredelili opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci i aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, prema kojoj se povratak inflacije u granice cilja Narodne banke Srbije očekuje sredinom ove godine,” navodi centralna banka u saopštenju.

Iz dve komercijalne banke u Beogradu analitički timovi očekuju da će smanjenja biti tek polovinom godine, kada I centralna banka očekuje da se inflacija vrati u granice cilja.

“Zadržavamo stav da bi prva smanjenja ove kamate mogla krenuti krajem 2. kvartala 2024, ali veoma postepenim tempom (-25bp), što odgovara i očekivanom početku smanjenja kamatne stope FED-a. Ipak, postoje negativni rizici za takav scenario, s obzirom na geopolitičke rizike i, s tim u vezi, povezane rizike nestabilnosti cena energenata. Poljoprivredna sezona je još jedan rizik, s obzirom na promenjive vremenske uslove”, navode u izveštaju iz Raiffeisen banke.

Takođe obe banke se slažu i što se tiče rizika koje Srbiji prete po pitanju inflacije, ali I po praćenju odluka centralnih banka u Evropi i SAD.

“Još uvek vidimo da NBS čeka da ECB i Fed prvi krenu, pre nego što snizi svoje stope. Današnji sastanak ECB-a mogao bi da baci malo svetla, iako ćemo verovatno dobiti još jednu iteraciju njihovog uobičajenog narativa zavisnog od podataka. Sve u svemu, očekujemo da ćemo videti prvi lokalni rez oko sredine godine. Sve u svemu, predviđamo da će NBS do kraja godine oslabiti za ukupno 125 baznih poena, bez novih inflacionih šokova”, navode analitičari Erste banke.

Centralna banka u Beogradu je počela da pooštrava monetarnu politiku podizanjem ključne stope u Aprilu 2022. godine, 2021. godine ova stopa nije menjana i iznosila je 1 odsto, sve do početka rata u Ukarjini u februaru 2022. godine, a potom i propadanja energestkog sistema Srbije kada je ubrzanim tempom kamata stigla na 6,5 odsto.

Kako se navodi u izveštaju NBS, neizvesnost u pogledu ostvarenja projekcije inflacije i BDP-a i dalje u najvećoj meri potiče od geopolitičkih odnosa i perspektiva globalnog privrednog rasta, pre svega zone evra, i njihovog uticaja na svetske cene energenata i primarnih proizvoda. Kada je reč o faktorima iz domaćeg okruženja, rizici projekcije potiču od brzine oporavka domaće tražnje i domaće poljoprivredne sezone, pre svega preko uticaja na cene voća i povrća, navodi se u saopštenju.

Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne 5,25 odsto i kreditne olakšice 7,75 odsto.

NBS očekuje da će stopa rasta BDP ove godine biti u rasponu 3–4 odsto, s centralnom vrednošću od 3,5 odsto, zbog “ubrzane realizacije planiranih investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture,

“Ove godine, prema projekcijama NBS-a, rast ekonomije će doći iz rasta lične potrošnje (nastavak rasta realnih zarada i očekivanog smanjenja kamatnih stopa koje će pozitivno uticati na rast kredita) i rasta kapitalnih investicija, dok će neto izvoz imati negativan efekat na rast BDP-a”,  kažu ekonomisti Rajfajzen banke u Beogradu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. aprila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.