Referentna kamatna stopa nepromenjena u maju

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor je dodao da su rezultati domaće privrede i početkom ove godine iznad očekivanja.

"Srbija je pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija – već u prvom tromesečju ove godine, dok su inicijalne procene bile da će se to dogoditi u drugom tromesečju ove godine. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto međugodišnje. Najveći pozitivan doprinos tom rastu, prema oceni Narodne banke Srbije, dao je neto izvoz", navodi se u saopštenju.

NBS očekuje da će uspešan nastavak sprovođenja procesa vakcinacije i oporavak u uslužnim delatnostima koje su još uvek pogođene pandemijom, obezbedi da rast bruto domaćeg proizvoda bude 6 odsto, što je iznad prethodnih projekcija, a zahvaljujući rastu BDP-a u prvom tromesečju.

Međugodišnja inflacija je bila na niskom nivou u prvom tromesečju (1,4 odsto u proseku).Tada je izostao sezonski uobičajen rast cena povrća, koji je ipak nadoknađen u aprilu, što je uticalo na rast međugodišnje inflacije na 2,8 odsto. 

Na današnjoj sednici Izvršni odbor NBS je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će biti objavljen 19. maja.

Pored projekcije inflacije i bruto domaćeg proizvoda, Izveštaj o inflaciji sadrži detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. juna 2021.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara