Srbija

13.06.2024. 12:40

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Referentna kamatna stopa smanjena na 6,25 odsto

Foto: Nova ekonomija

Srbija

13.06.2024. 12:40

Narodna banka Srbije (NBS) smanjila je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto.  Smanjena je i stopa na depozitne olakšice, na 5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor NBS-a je, pre svega, imao u vidu višemesečno opadanje domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, tokom maja cene u Srbiji su u odnosu na godinu dana ranije bile više za 4,5 odsto, objavio je juče Republički zavod za statistiku. To znači da je inflacija u maju posle dugo vremena ponovo ušla u ciljani koridor Narodne banke Srbije od 1,5 do 4,5 odsto.

NBS navodi da globalna inflacija nastavlja da opada i da se približava  pretpandemijskim nivoima.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije ne očekuje znatniji rast cena proizvoda i usluga koje uvozimo.

Evropska centralna banka (ECB) je na sastanku 6. juna započela sa ublažavanjem monetarne politike smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena.

Sistem federalnih rezervi u junu nije menjao monetarne uslove, ali se očekuje da bi do kraja godine mogao da započne s njihovim ublažavanjem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.