Ko će proveravati "prave" vlasnike FOTO: Pexels

Registar stvarnih vlasnika koristan, pitanje ko proverava dokumenta

Ko će proveravati "prave" vlasnike FOTO: Pexels

Uspostavljanje centralne evidencije stvarnih vlasnika je dobra inicijativa, ali je glavna zamerka ko će proveravati dokumentaciju o stvarnim vlasnicima, ocenio je za Business Intelligence Balkans, novi servis Business Info Grupe i Nove ekonomije, Aleksandar Vujičić, konsultant i bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca.

"Ako otvorite firmu čiji je suosnivač 25 odsto firma iz ofšor, morate da kažete ko je vlasnik. Vi ćete da projavite APR-u da je vlasnik ofšor firme Don Džonson iz Gvatemale, daćete njegov pasoš. U mnogim slučajevima to možete da proverite. Ali, nekad ne možete da utvrdite da li Džonson stvarno postoji, a ako postoji da li je stvarni vlasnik ili je opet podmetnut”, objašnjava Vujičić.

Kako navodi, nerealno je očekivati da će APR, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca ili MUP proveravati svu dostavljenu dokumentaciju stvarnih vlasnika. 

Sa druge strane, napominje da registru stvarnih vlasnika treba ostaiti vreme da se pokaže kako će funkcionisati u celom sistemu preventive, budući da je registar  samo jedan od mehanizama za sužavanje prostora da neko izvrši krivično dela pranja novca i finansiranja terorizma. 

Vujičić ističe da će registar obveznicima zakona o sprečavanju pranja novca (npr. banke, menjači, agenti za trgovinu nekretninana) ali i drugim državnim organima skratiti vreme za proveru stvarnog vlasništva, dati indicije u kom pravcu da vrše proveru i kako da u pojedinim slučajevima klasifikuju rizik od pranja novca i finansiranja terorizma. 

Agencija za privredne registre je krajem 2018. uspostavila poseban registar stvarnih vlasnika u kome će se nalaziti imena stvarnih vlasnika privrednih subjekata, koji, direktno ili indirektno, imaju više od 25 odsto udela u nekoj firmi. 

Postojeći registrovani subjekti bili su u obavezni da evidentiraju svoje stvarne vlasnike do kraja januara 2019. godine.

U toj evidenciji biće navedena i imena osoba koji imaju preovlađujući uticaj na donošenje odluka i vođenje poslova. Biće imenovane i osobe koje posredno ili direktno obezbede sredstva koja bitno utiču na donošenje odluka u tom subjektu. 

Srbija je prošle godine po hitnom postupku donela Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, po preporuci Komiteta Manival Saveta Evrope. Registar je jedan od razloga zašto je Međudržavno telo za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force) u februaru 2018. Srbiju stavilo na "crnu listu” zemalja sa nedostavima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija je i dalje na toj listi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara