RERI: Predlog izmena zakona o rudarstvu neustavan

Foto: Pixabay

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je od Vlade Srbije da hitno povuče iz procedure, kako se navodi, "neustavni predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima". RERI tvrdi da će u suprotnom podneti žalbu za ocenu njegove ustavnosti.

"Ukoliko zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, RERI obaveštava javnost da će odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim",  navodi se saopštenju.

Prema tumačenju RERI-ja, te izmene će omogućiti da država po svom nahođenju i formalno "suspenduje pravni poredak" prilikom pregovora sa stranim investitorima koji ulažu u oblast rudarstva.

Kako navode predloženim izmenama ostavljena je mogućnost da država zaključi  investicioni sporazum sa investitorom u projekat eksploatacije.

"(Tim sporazumo) bi se bliže uredili 'odnosi povodom izgradnje nedostajuće infrastrukture, zaštite životne sredine, prava preče kupovine proizvoda u korist domaćeg prerađivača, fiskalne i pravne pogodnosti u vezi projekta'," navodi RERI u svom saopštenju.

RERI je podsetio predlagača tih izmena da Srbija ima svoj ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu oblast životne sredine i fiskalne obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata na njenoj teritoriji.

Ta organizacije dodaje i da se te obaveze ne mogu "derogirati" donošenjem novih propisa koji će biti pogodniji po investitora, u zavisnosti od toga koga država u ovim situacijama proceni kao podobnog za takve olakšice.

"Na ovaj način, teoretski je moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno", izjavio je advokat Jovan Rajić iz RERI-ja.

"NOVI ZAKONI IZ OBLASTI ENERGETIKE I RUDARSTVA UGLAVNOM NE PREPOZNAJU INTERES GRAĐANA"

INVESTITORIMA MANJI POREZ

Novi predlog izmena zakona, kako je tvrdi RERI, investitorima bi mogao da omogući manje plaćanje poreza na dodatu vrednost, kao i poreza na dobit.

"Zamisliva je situacija u kojoj se investitoru ovakvim sporazumom omogućava da umesto po zakonom propisanoj stopi od 20odsto, PDV obračunava po povlašćenoj stopi od (na primer) 5 odsto ili porez na dobit po stopi od 10 odsto umesto 15 odsto", dodaje Rajić.

On je podsetio da je u Srbiji već bilo situacija u kojima je država stranim investitorima dozvoljava različite vrste pogodnosti, "mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja".

Rajić je naglasio da je takvih primera bilo sa stranim investitorima u Zrenjaninu ili Boru.

Ocenio je da bi novim izmenama zakona takva praksa bila legalizovana i "zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo.

Usvajanje predloženih izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima planirano je za četvrtak 15. april.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) takođe je nedavno ocenio da novi predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima treba prijaviti Ustavnom sudu Srbije i sprečiti njegovo usvajanje.

Kalmar je tada rekao da taj zakon ne donosi korist građanima jer promoviše se apsolutno isključivanje javnosti, kada se govori o rudama i opasnostima od njihvog vađenja.

Koalicija za održio rudarstvo i CEKOR su već podneli inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o rudarstvu i eksproprijaciji, o čemu je Nova ekonomija već pisala.*

*Tekst dopunjen 14.04.2021. u 14:35h.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara