Vesti iz zemlje

23.01.2024. 14:28

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

RERI tvrdi: Država Linglongu dozvolila divlju gradnju

Fabrika Linglong u Zrenjaninu, foto: Nova ekonomija

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu u decembru 2023. godine, nakon dve i po godine prikupljanja dokaza, odbacilo njegovu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije Linglong za krivično delo „građenja bez građevinske dozvole“.

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je rešenje o odbacivanju krivične prijave objasnilo namerom okrivljenih da podnesu zahtev za izdavanje građevinske dozvole, imajući u vidu da su ih u prethodnom periodu redovno pribavljali.

RERI je tu krivičnu prijavu podneo u junu 2021. godine, a protiv osumnjičenih kompanije Linglong i Feng Wang-a, kao odgovornog lica u kompaniji.

„SPORNI OBJEKTI MORALI DA SE UKLONE“

RERI je uz krivičnu prijavu, a i u kasnijoj fazi postupaka, dostavljao opširnu, verodostojnu i relevantnu dokumentaciju i dokazni materijal, kojim se na „nedvosmislen i jasan način dokazuje da je Linglong izvršio  krivično delo Građenje bez građevinske dozvole“.

Dostavljeno je i rešenje građevinskog inspektora, kojim je, nakon nadzora Linglong-u naloženo uklanjanje osam objekata za koje je utvrđeno da su izgrađeni bez građevinske dozvole.

Linglong demantuje da je obustavio izgradnju fabrike

ISTA PRAVILA BI MOGLA DA VAŽE ZA SVE

„Prvo pitanje koje je važno postaviti je koji su to dokazi koje postupajući javni tužilac prikuplja dve i po godine? Da li postoji i jedan racionalan razlog za prikupljanje dodatnih dokaza kada imate jasno utvrđeno činjenično stanje i to od strane inspekcije, dakle, jednog državnog organa?“, kaže advokat Ljubica Vukcević iz RERI-ja.

RERI ističe da u svim predmetima protiv Linglong-a postupa isti javni tužilac i da je, s obzirom na simptomatično (ne)postupanje u predmetima, podneo pritužbu na rad tog javnog tužioca.

Pravosudni organi su i ovog puta potvrdili da, u situacijama kada je na strani okrivljenog kompanija koja realizuje projekat od „nacionalnog značaja“, procesuiranje nezakonitog postupanja se propušta, te se kršenje propisa Republike Srbije na ovaj način javno i nedvosmisleno ohrabruje.

Prema njenim rerčima, u slučaju da se prihvati argumentacija tužilaštva, u praksi bi se otvorila mogućnost da građenje bez građevinske dozvole bude dekriminalizovano.

Kako objašnjava, to bi značilo, na primer, da se investitorima koji za izgradnju stambenih komplekasa pribave građevinsku dozvolu, dozvoli izgradnja drugih stambenih komplekasa bez pribavljanja građevinske dozvole.

Pribavljanje građevinske dozvole za neke objekte, inače isključuje obavezu pribavljanja građevinske dozvole za druge objekte.

„U konkretnom slučaju tužilaštvo na vrlo očigledan način zloupotrebljava svoja ovlašćenja, kako jedna privatna kompanija ne bi odgovarala i bila kažnjena“, dodaju u RERI-ju.

Linglong, koji se bavi proizvodnjiom automobilskih guma, od države je dobijao brojne povlastice za izgradnju svoje fabrike u Zrenjaninu, ali je često osporavan projekat zbog mnogih manjkavosti, o čemu je Nova ekonomija više puta pisala.

Linglong da vrati zemljište koje mu je poklonila država, traži Građanski preokret

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.