Radovi stopirani FOTO: Milena Todorović

RERI: Zaustavljeni su radovi na gradnji gondole na Kalemegdanu

Radovi stopirani FOTO: Milena Todorović
Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da su neistiniti navodi zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i JP Skijališta Srbije da se građevinska dozvola čiji poništaj RERI traži ne odnosi na izgradnju gondole na Kalemegdanu.

RERI navodi da se u samoj građevinskoj dozvoli čiji su poništaj kao nezakonite tražili, izričito se navodi da se ista izdaje za izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole Kalemegdan.

Predmetna građevinska dozvola poziva se na lokacijske uslove koji su izdati za projekat izgradnje gondole, a koji shodno Zakonu o planiranju i izgradnji predstavljaju dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole za konkretan objekat, dodaje RERI.


U saopštenju se ističe i da pripremni radovi koji se sprovode na određenom zemljištu jesu radovi koji prethode građenju objekta i kao takvi, shodno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola.

To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama nije bio slučaj, navodi RERI u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje i da je građevinska dozvola javno dostupan dokument čiji je sadržaj dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, u delu u kome su objavljene građevinske dozvole izdate u objedinjenoj proceduri.

RERI je uz saopštenje priložio i prvu stranu dozvole, iz čijeg je dispozitiva jasno na koju vrstu radova se odnosi.

Iz RERI-ja objašnjavaju da su upravo iz razloga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i što je uticaj projekta na životnu sredinu ostao neutvrđen, i podneli Upravnom sudu tužbu kojom zahtevaju da se predmetna građevinska dozvola oglasi nevažećom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.