Vesti iz zemlje

15.03.2020. 15:41

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Rigorozne mere u regionu zbog korone

Wikimedia Commons, European People Party

Posle prve žrtve koronavirusa Bugarska je proglasila vanredno stanje. Zabranjena su javna okupljanja, zatvorene škole i vrtići. Osim Bugarske vanredno stanje uvedeno je i u Mađarskoj dok su se ostale zemlje regiona uglavnom odlučile da zabrane ili ograniče javna okupljanja, zatvore vrtiće, škole i univerzitete. 

Bugarska

Parlament Bugarske odlučio je da uvede vanredno stanje najmanje do 13. aprila, posle prvog smrtnog slučaja uzrokovanog koronavirusom. U ovoj zemlji privremeno su zatvorene diskoteke, kafići, tržni centri, a otvorene samo apoteke i prodavnice. Tamo gde je moguće. preporuka za poslodavce  je da organizuju rad od kuće za zaposlene. Privremeno su obustavljene i posete po bolnicama. 

Mađarska

Vanredno stanje je i u Mađarskoj. U ovu zemlju ne mogu da uđu putnici iz najrizičnih zemalja kao što su Italija, Kina, Južna Koreja i Iran. Državljani Mađarske koji stižu iz ovih zemalja mogu da uđu u zemlju, ali naredne dve nedelje moraju da provedu u izolaciji. Zabranjeni su javni skupovi u zatvorenom sa više od 100 ljudi, dok je na otvorenom za sada dozvoljeno okupljanje manje od 500 ljudi. Nastava na univerzitetima odvija se samo preko interneta, dok će škole za sada ostati otvorene jer bi kako navode u Vladi njihovo zatvaranje moglo da dovede do gubitka cele godine. 

Hrvatska

U Hrvatskoj se od ponedeljka na dve nedelje zatvaraju škole i fakulteti, a nastava će se odvijati putem interneta i televizije. Za učenike od prvog do četvrtog razreda previđeno je da prate nastavu na posebnom programu na Hrvatskoj televiziji, dok će za starije razrede biti organizovani online časovi. Nastavnici će dolaziti u škole, a roditelji koji nisu u mogućnosti da čuvaju decu, mogu ih ostaviti u vrtiću i školi. Odlukom Vlade odloženi su svi skupovi sa više od hiljadu ljudi, a oni koji se ipak održavaju moraju poštovati visoke higijenske standarde. Među prvim merama kojima će Vlada Hrvatske pomoći privredi je odlaganje plaćanja doprinosa i poreza na dohodak i dobit.  

Slovenija

U Sloveniji je zbog drastičnog povećanja broja zaraženih nastupila druga faza nacionalnog plana u borbi protiv koronavirusa.  To znači da će od 16. marta biti zatvoreni vrtići, škole i fakulteti. Odluka o zatvaranju škola jedna je od poslednjih odluka  koju je donela Vlada Marjana Šareca nakon što se u nekim školama koronavirus pojavio kod nastavnika. Zatvorena je i granica sa Italijom.

Makedonija

Severna Makedonija uvela je vanrednu situaciju u dve opštine ,Debar i Centar Župa jer je najveći broj zaraženih upravo iz tih mesta pa je u njima angažovana je i vojska. Na dve nedelje zatvorena su obdaništa, škole i fakulteti, a zabranjeno je i održavanje masovnih javnih skupova, sa više od hiljadu učesnika. Odlukom Vlade u Skoplju radnih obaveza oslobađa se  jedan od roditelja dece do 10 godina, dok deca ne idu u obdanište ili školu. 

BIH

U Bosni i Hercegovini pod posebnom prismotrom biće svi oni koji u ulaze u zemlju.  Uvodi se obavezan karantin u blizini graničnih prelaza za građane koji dolaze iz inostranstva. Kako je najavljeno, vojska će postaviti  šatorska naselja pored granice, gde će oni koji se vraćaju u BiH moći da budu u izolaciji dve nedelje. Razlog za to je, kako se navodi, uvođenje  više reda jer se ne mogu osloniti samo na svest građana da će poštovati sve mere prevencije. Kako bi se pojačala kontrola na granicama biće redukovan i broj otvorenih graničnih prelaza za robu. Osnovne i srednje škole u kantonu Sarajevo u naredne dve nedelje redovnu će zameniti online nastava. Otkazani su sportski i kulturni događaji, kao i treninzi za decu. Do daljeg su obustavljeni sva putovanja zdravstvenih radnika u inostranstvo na stručne skupove, a nema ni turističkih putovanja i ekskurzija. Slično je i u entitetu RS. Zbog koronavirusa Vlada Republike Srpske zabranila je sve javne skupove, a do 1. aprila zatvorene su škole i fakulteti. Za sada su od zatvaranja izuzeti vrtići, ali je tamo pojačana kontrola. Rad kafića je ograničen. 

Kosovo*

Drastične mere zbog prvih slučajeva zaraženih koronavirusom uvela je i Vlada Kosova. Zatvaraju se granice za putnike koji ulaze na Kosovo. Ova odluka ne važi samo sa građane sa kosovskim dokumentima , a oni će posle kontrole biti upućeni u samoizolaciju 14 dana. Privremeno su suspendovani svi letovi sa aerodroma u Prištini. Zatvoreni su svi tržni centri, kafići i restorani, a otvorene ostaju samo apoteke i prehrambene prodavnice. 

Grčka

Rigorozne mere uvela je i Grčka a to porazumeva zatvaranje vrtića, škola i univerziteta. Ne rade ni tržni centri, kafane, restorani dok su otvoreni samo oni koji vrše dostavu hrane. Na spisku zatvorenih su I kozmetički i frizerski saloni, muzeji i arheološka nalazišta, kao i sportski objekti i biblioteke.  Zabrana ne važi za samousluge, pekare, poslastičarnice  bez mesta za sedenje, kao i za apoteke. Zbog kršenja ovih mera pred tužiocem su se već našli učitelj i vlasnici jedne predškolske ustanove. 

Rumunija

Zatvaranje vrtića i škola do 22. marta uz mogućnost da taj rok bude i produžen, neke su od najvažnijih aktivnosti koje je preuzela Vlada Rumunije. Tu je i zabrana javnih okupljanja sa više od hiljadu ljudi, obustavljen je saobraćaj ka Italiji i između Italije i Rumunije. Univerziteti će organizovati online nastavu, dok će pozorišta privremeno biti zatvorena. Posle rasta broja zaraženih, među merama koje je država uvela, su i obustava izvoza lekova i zdravstvenih proizvoda u narednih šest meseci.Preporuka poslodavcima kako u javnom tako i u privatnom sektoru je da se omogući rad od kuće. 

Albanija

Kada je u pitanju Albanija, vrtići, škole i univerziteti su zatvoreni. Ne održavaju se ni koncerti i sportski događaji, nema odlazaka na ekskurzije, kao ni razgovora za posao. Do daljeg neće raditi ni noćni klubovi i bazeni, a restoranima i kafićima naređeno je da minimalno rastojanje između stolova mora da bude najmanje dva metra. 

Crna Gora

Crna Gora za sada je jedina zemlja u okruženju u kojoj nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Ipak, ova država je zabranila održavanje svih javnih skupova, ne samo u zatvorenom već i na otvorenom prostoru. Obustavljena je na najmanje 15 dana nastava u svim obrazovnim institucijama. Privremeno se zabranjuje dolazak kruzera i jahti u crnogorske luke a zatvoreni su i manji granični prelazi. Nema ni putovanja i đačkih ekskurzija u ugrožene zemlje. Pored toga, Preporuka vlasti je da, gde god je to moguće zaposleni rade od kuće. Vlada je pokrenula i proceduru da se od plaćanja akcize oslobodi medicinski alkohol koji se prodaje u apotekama. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.