Srbija

30.05.2014. 13:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rigoroznim poreskim kontrolama do 100 miliona evra prihoda

Srbija

30.05.2014. 13:27

Država bi do kraja 2014. godine, suzbijanjem sive ekonomije mogla da prihoduje 100 miliona evra, a to će se postići većim brojem kontrola i inspektora.
Od 1. jula je planirano da se kroz izmene poreskih zakona povećaju i kazne za utaju poreza, izjavio je danas državni sekaretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović.
Od 1. jula Zakonom i poreskom postupku i poreskoj administraciji, biće predviđeno da vlasniku radnje, koji je uhvaćen da nije izdavao fiskalni račun, bude zatvorena radnja na sedam dana prvi put, a ako se prekršaj ponovi, radnja će biti zatvorena 14 dana.
Ako i treći put bude zatečen da nije izdavao fiskalni račun, moraće da zatvori radnju na još 30 dana, što bi prema Ćorsoviću značilo i kraj poslovanja te firme. 
Na seminaru, posvećenom sivoj ekonomiji, koji je organizovala Asocijacija medija, on je rekao da su do sada kazne za neizvršavanje fiskalnih računa bile najniže moguće – 50.000 dinara, što su vlasnici ukalkulisali u trošak. 
Prema njegovim rečima, broj kontrola biće povećan od osam do 10 puta, a broj inspektora četiri puta. 
„Pogrešne su procene da budžet od sive ekonomije gubi milijarde, ali ako bi se smanjio udeo sive ekonomije, mogli bismo godišnje da ostvarimo prihod od dodatnih 500 do 700 miliona evra, odnosno između 1,3 i 1,7 odsto BDP-a“, rekao je Ćorsović. 
On je podvukao da je planiran konsolidovani deficit Srbije za ovu godinu 7,1 odsto BDP-a, što znači da suzbijanje sive ekonomije neće rešiti sve probleme, ali će svakako da pomogne. 
On je precizirao da će biti predviđene mere na kraći rok, koje će pokriti pet oblasti – prva je izdavanje fiskalnih računa i rad na crno, druga pojačana kontrola rizičnih industrija kao što su autoprevoznici i prehrambena industrija, a sledi i sprečavanje šverca akciznih prozvoda duvana i naftnih derivata. 
Četvrta oblast se odnosi na pranje novca i fantomske firme, gde je Chorsović najavio još bolju saradnju sa APR-om, dok je poslednja oblast vezana za bogate gradjane i unakrsnu proveru prihoda imovine. 
Na duži rok, rekao je on, planira se institucionalna izgradnja, pre svega poreske uprave, kako bi se postigla bolja organizacija i bolja kontrola. 
Podsetio je da će paraleleno sa merama suzbijanja sive ekonomije ići i mere stimulacije za prelazak u legalne tokove, a prema njegovim rečima, jedna od tih mera je da će država finansirati poreze i doprinose za novozaposlene u odnosu 70 prema 30.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.