Rio Tinto postao deo Prostornog plana Grada Loznice

Foto: Wikipedia/ Rasevic/ https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Rasevic&action=edit&redlink=1

Skupština Grada Loznice usvojila je prostorni plan u kome Projekat Jadar kompanije Rio Tinto prvi put postaje deo nekog zvaničnog dokumenta, ocenjuju ekološki aktivisti, prenosi televizija N1. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Aktivisti su poručili i da je ova odluka "ogroman korak ka ekološkoj katastrofi". Građani koji od jutros protestuju ispred Skupštine Loznice, vrlo su burno reagovali kada je usvojen prostorni plan i uzvikivali su "izdaja".

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je pre samog glasanja da projekat Rio Tinta ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti mesto gde će se prikupljati politički poeni.

Petrović je rekao da će država voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da je nekoliko puta ponovio da je za grad Loznicu poštovanje zakona crvena linija.

U samom prostornom planu jasno piše da postoje veliki ekološki rizici po zaštitu životne sredine, ali da za ovaj kraj postoje i moguće socio-demografske posledice.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Rio Tinto je više puta naveo da je spreman za razgovore sa meštanima, da su odvojili 2,4 milijarde dolara za ovaj projekat, koji će, kako naglašavaju, biti izveden prema najvišim ekološkim standardima.

Kompanija Rio Tinto trenutno nema nijedan ugovor sa državom, a sve dozvole koje ima odnose se isključivo na istraživačke faze. Sada je u toku izrada Studije izvodljivosti tog projekta, kao i procena njegovog uticaja na zaštiti životne sredine, koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena.

Gradonačelnik Loznice pomenuo je i mogućnost referenduma, za koji je rekao da predstavlja jedno od najvećih sredstava demokratije.

Od ranih jutarnjih sati građani iz Loznice, Šapca, Beograda protestuju ispred zgrade skupštine.

"Prostorni plan posebne namene, na koji se oni pozivaju – da moraju da implementiraju ovaj prostorni plan grada se i nalazi u Ustavnom sudu i ovo je protivustavni akt i mi polažemo nade u Ustavni sud i borićemo se svim parlamentarnim i vanparlementarnim oblicima borbe", kaže Dušica Borović, odbornica grupe građana "Smelo".

Planirano je da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022, kao i da gradnja traje četiri godine, 2026. otpočela bi eksploatacija, a da tri godine kasnije pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata.

Vlast na to gleda kao na ekonomski prosperitet, dok građani i aktivisti smatraju da je to ekološka katastrofa. Rudarska kopmanija Rio Tinto u svetu je poznata po brojnim ekolškim incidentima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Maki

    Pa sav šljam kod nas šalju????A tako nam i treba kada ćutimo a šačica ljudi se bori protiv toga dok mi ostali podržavamo lajkovima iz udobnosti svog doma... Ne ide to tako. Svi na ulice pa im više ništa ne bi prošlo!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.