Vesti iz zemlje

19.10.2018. 10:31

Danas online

Autor: Aleksander van der Belen

Roditelji nestalih beba nezadovoljni Vladinim predlogom zakona

Ocenili su da se zakon ne bavi suštinom problema

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, primio je predstavnike „Beogradske grupe roditelja nestalih beba“ i zadržao se sa njima u dužem razgovoru.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, roditelji su izrazili zahvalnost povereniku i njegovim saradnicima na tome što su, tokom više godina uglavnom zahvaljujući aktivnostima Poverenika, dolazili do niza informacija u vezi sa problemom na čijem rešavanju insistiraju.

Tek nakon prvog susreta sa poverenikom, još pre 10 godina i nakon poverenikove intervencije po njihovoj žalbi, javnosti je učinjen dostupnim posebni Izveštaj koji je MUP sačinio po nalogu Anketnog odbora Skupštine Srbije. Tada je izgledalo da će se stvari pomeriti sa mrtve tačke. Ali, nažalost, to se nije dogodilo.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Srbija u martu 2013. godine država je proglašena odgovornom za nerešavanje problema nestalih beba i naloženo joj je da bez odlaganja pristupi rešavanju problema. Nažalost, problem nije rešen.

Kako se ističe u saopštenju, roditelji su izrazili nezadovoljstvo Predlogom zakona koji je Vlada radi „rešavanja problema“ proletos dostavila Skupštini, ocenjujući da se zakon ne bavi suštinom problema, da je akcenat samo na nekakvoj finansijskoj naknadi za oštećene, a da sasvim zanemaruje ono što njih najviše zanima, utvrđivanje istine, pravda i odgovornost. S tim u vezi, kao i u vezi sa žalbama povodom pristupa informacijama čiji broj u poslednje vreme opet raste, izrazili očekivanje da Poverenik može da im pomogne.

„Poverenik je roditeljima odgovorio da će se po žalbama, u meri u kojoj je to moguće, postupati ažurno, ali da on nema nikakvu mogućnost da utiče na sadržinu zakona. Izrazio je razumevanje za njihovo nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema problemu, posebno imajući u vidu da je rok za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava istekao još u oktobru 2014. Poverenik je ocenio da dalja indolentnost može imati vrlo štetne posledice. U prvom do sada rešenom slučaju Sud je obavezao Srbiju da plati naknadu od 10 hiljada evra, ali ne treba zaboraviti da je Sudu u Strazburu podnet veoma veliki broj ovih tužbi. Uz to, imajući u vidu da je neadekvatan odnos Srbije prema obavezi iz presude, već u nekoliko navrata bio predmet kritičkih rasprava Komiteta ministara Saveta Evrope, šteta po međunarodni ugled države može izvesno biti i veća od finansijske“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.