Srbija

20.06.2024. 15:56

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Rok za dostavljanje izveštaja o transfernim cenama ističe 28. juna

Foto: MaxPixel

Srbija

20.06.2024. 15:56

Privrednicima se bliži rok za dostavu poreskog bilansa i poreske prijave za porez na dobitak u kojima preduzeća utvrđuju konačnu poresku obavezu za prethodnu godinu – izveštaj o transfernim cenama bi trebalo da bude predat do 28. juna, prenosi Biznis.rs.

U Srbiji, poreski obveznici koji ne sprovedu transferne cene u skladu sa zakonskim propisima mogu biti suočeni sa nekoliko kazni.

Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kazne za nepoštovanje transfernih cena mogu iznositi do pet odsto od vrednosti sporne transakcije ili do jedan odsto od ukupnog godišnjeg prihoda poreskog obveznika – zavisno od toga koji iznos je veći.

Dodatno, propisane su i kazne za nedostavljanje, nedovoljno ili nepravilno vođenje dokumenata o transfernim cenama, koje se kreću od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 dinara za preduzetnika, do maksimalno dva miliona dinara za pravno lice, odnosno 500.000 dinara za preduzetnika.

Ko ima obavezu sastavljanja izveštaja o transfernim cenama?

Obveznici sastavljanja izveštaja o transfernim cenama su svi preduzetnici i pravna lica koja ostvaruju transakcije sa povezanim licima u vezi sa sredstvima ili stvaranjem obaveza. Ukoliko u jednom poreskom periodu privrednik ostvaruje bilo koju vrstu transakcija sa povezanim licima velika je verovatnoća da je u obavezi da sastavi izveštaj o transfernim cenama.

Takođe, postoje određeni izuzeci kao što su, na primer, primanje beskamatnih pozajmica od povezanog lica (ukoliko je to jedina transakcija sa povezanim licem) ili prodaja nepokretnosti povezanim licima (takođe ukoliko je to jedina transakcija).

Izveštaj o transfernim cenama može se dostaviti u punom ili skraćenom obliku.

Poreznici navode da je privrednik koji je sa jednim ili više povezanih lica ostvario transakcije u toku godine, a njihova ukupna vrednost ne prelazi osam miliona dinara, u obavezi da sastavi izveštaj o transfernim cenama u skraćenom obliku. On tada treba da sastavi izveštaj koji će predati Poreskoj upravi uz poreski bilans, a koji pored opštih informacija mora da sadrži naziv povezanih lica sa kojima su ostvarene transakcije, iznose pojedinačnih transakcija, kao i osnov povezanosti.

Kada je reč o izveštaju u punom obliku, postoji obaveza da se dostavi ukoliko je privrednik u jednom poreskom periodu sa povezanim licem (ili sa više njih) ostvario „komercijalne“ transakcije u iznosu većem od osam miliona dinara.

Ukoliko se sa jednim povezanim licem ostvare transakcije u iznosu manjem od osam miliona, a sa drugim u iznosu većem od osam miliona, za prvo se sastavlja izveštaj o transfernim cenama u skraćenom obliku, a za drugo pun izveštaj o transfernim cenama. U ovom slučaju skraćeni izveštaj će biti samo jedan deo punog, a ne zaseban.

Izveštaj o transfernim cenama u punom obliku sadrži podatke o obvezniku i njegovom poslovanju, o delatnosti grupe, poslovanju, finansijskim izveštajima, ključnim poslovnim politikama, konkretnim transakcijama i njihovim uslovima, kao i o načinu formiranja cene. Takođe, neophodno je da pun oblik izveštaja sadrži usklađivanje poređenja transfernih cena sa cenama „van dohvata ruke“.

Od 8. juna u primeni je Pravilnik za kamatnim stopama za 2024. godinu.

U slučaju da se obveznikova transferna cena po osnovu transakcije sa pojedinačnim povezanim licem razlikuje od cene te transakcije utvrđene primenom principa „van dohvata ruke“, on je dužan da u poresku osnovicu uključi iznos pozitivne razlike između prihoda po osnovu transakcije po ceni utvrđenoj primenom principa „van dohvata ruke“ i prihoda po osnovu te transakcije po transfernoj ceni – ili iznos pozitivne razlike između rashoda po osnovu te transakcije i transakcije po ceni utvrđenoj primenom principa „van dohvata ruke“.

“U zaključku dokumentacije o transfernim cenama obveznik prvo utvrđuje iznos korekcije transfernih cena za svaku pojedinačnu transakciju sa pojedinačnim povezanim licem, odnosno za svaku vrstu transakcije sa pojedinačnim povezanim licem, a zatim sabiranjem iznosa korekcija utvrđuje ukupan iznos korekcije transfernih cena po osnovu transakcija sa pojedinačnim povezanim licem”, objašnjavaju poreski savetnici.

Poreski obveznik ima pravo da izvrši prebijanje pozitivnih i negativnih efekata transfernih cena sa pojedinačnim povezanim licem, i to i na prihodnoj i na rashodnoj strani.

Ambasada SAD-a greškom dospela na „crnu listu“ poreske uprave CG

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.