Vesti iz zemlje

01.11.2016. 14:12

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Rouf: Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Džejms Rouf, posetila je Beograd u periodu od 20. oktobra do 1. novembra 2016. godine radi razgovora o šestoj reviziji stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om. 

Na kraju posete Džejms Rouf je saopštio da je misija MMF-a vodila konstruktivne razgovore sa Vladom Srbije na čelu sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i postigla sporazum na nivou tima sa vlastima o politikama potrebnim da bi se okončala šesta revizija SBA. 

„Sporazum je uslovljen realizacijom aktivnosti koje se tiču ključnih strukturnih, fiskalnih i finansijskih mera i podleže odobrenju od strane rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a. Razmatranje od strane Izvršnog odbora je okvirno zakazano za sredinu decembra. Okončanjem revizije će dodatnih 54,57 miliona SDR – 68,53 miliona evra  biti stavljeno na raspolaganje Srbiji u okviru SBA, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 662,58 miliona SDR, odnosno 832,14 miliona evra. Vlasti Srbije su najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru aranžmana“, rekao je Rouf.

On je naveo da se dobri rezultati ekonomskog programa Srbije nastavljaju. Ekonomski rast jača, a pokazatelji tržišta rada beleže primetno poboljšanje. 

„Očekujemo da će realni rast BDP-a iznositi 2,7 procenata u 2016. i 3 procenta u 2017. godini. Inflacija je i dalje umerena uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru. Misija podržava nameru Narodne banke Srbije da snizi ciljanu inflaciju na 3 procenta +/-1,5 procenat. Ova promena je odraz značajnog poboljšanja osnovnih makroekonomskih pokazatelja i utiče na jačanje poverenja. Takođe, odluka će pomoći da se dodatno snize kamatne stope i podstakne korišćenje dinara u ekonomiji Srbije. Aktuelni oprezno relaksirani stav monetarne politike i dalje je usklađen sa novim ciljem, a očekivanja su da će inflacija početi da postepeno raste tokom 2017. godine“, saopštio je Džejms Rouf.

Veoma dobri fiskalni rezultati se nastavljaju, rekao je, zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva. Deficit opšteg nivoa države je sada projektovan na nivou od 2,1 procenat BDP-a u 2016. godini. 

„Pad javnog duga se odvija godinu dana brže od plana i predviđa se da će do kraja godine biti na nivou ispod 74 procenta BDP-a. S obzirom na ove rezultate koji su iznad očekivanja, misija se složila sa planom vlasti Srbije da upotrebe deo fiskalnog prostora u 2016. godini za pokrivanje određenih jednokratnih rashoda, uključujući isplatu penzionerima, kao i rešavanje starih dugova državnih preduzeća“, piše u saopštenju šefa misije MMF-a.

Misija je takođe postigla sporazum sa vlastima oko ključnih parametara za budžet za 2017. godinu. Prioritet je da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga. 

„U tim okvirima, misija je postigla sporazum sa vlastima o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru. Očekuje se da će fiskalni deficit pasti na 1,7 procenata BDP-a u 2017. godini, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati održivijim nivoima u srednjoročnom periodu“, navodi Rouf.

U cilju obezbeđenja trajnog poboljšanja fiskalne situacije i postizanja solidnog inkluzivnog rasta u srednjoročnom periodu, potrebno je da se vlasti Srbije odlučno pozabave strukturnim izazovima. Reforme javnog sektora moraju da se ubrzaju u cilju obezbeđivanja boljih javnih usluga kao i doprinosa procesu fiskalne konsolidacije. 

„Posebno se kasni sa reformama obrazovnog sistema. Takođe su potrebne odlučne aktivnosti da bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse. U ovom kontekstu, program će zahtevati izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje RTB Bora, Resavice, Petrohemije, Azotare i MSK. Veoma je bitno da se prestane sa praksom finansiranja slabih javnih subjekata i preduzeća putem dugovanja prema Srbijagasu i EPS-u“, navodi.

U finansijskom sektoru, strategija rešavanja problematičnih kredita daje rezultate, ali su potrebne odlučnije aktivnosti u cilju smanjenja nivoa nenaplativih kredita, uključujući i u državnim bankama. 

„Misija MMF-a podržava napore Narodne banke Srbije u pravcu unapređenja okvira makroprudencijalne politike, u kontekstu primene Bazela III. I na kraju, napori u pravcu reforme državnih finansijskih institucija treba da se nastave. Tim misije se zahvaljuje vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji“, rekao je Rouf u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.