Vesti iz zemlje

29.02.2024. 14:05

Prvi Prvi na skali

Autor: Nova ekonomija

Rudarski inspektori se mogu prebrojati na „prste jedne ruke“

Foto: Pixabay/Gyathursan

Rudnik zlata, ilustracija

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana svega dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan naredne 2022. godine, tri ih je bilo lane, koliko će ih raditi i tokom 2024. godine. Isto ministarstvo angažovalo je još dva republička geološka inspektora u 2020, 2021. i 2022. godini, prošle godine četiri, a ove ih ima tri, navodi se u tekstu koji je objavilo udruženje Prvi Prvi na skali.

Udruženje je te podatke od MRE dobilo kroz zahtev za slobodan pristup informacijam od javnog značaja.

Ministarstvo je ovom udruženju odgovorilo i da su republički rudarski i geološki inspektori u 2020. godini izvršili 192 redovna nadzora, 54 vanredna nadzora, a službenih savetodavnih poseta nije bilo. U 2021. godini je bilo 119 redovnih nadzora, 110 vanrednih nadzora i 22 službene savetodavne posete.

Dalje, prema podacima za 2022. godinu bilo je 100 redovnih nadzora, 58 vanrednih nadzora i pet službenih savetodavnih poseta, dok je u 2023. godini bilo 165 redovnih nadzora, 89 vanrednih nadzora i 18 službenih savetodavnih poseta

Nisu dostavljeni pojedinačni podaci – koliki je bio učinak rudarskih, a koliki geoloških inspektora.

U poslednje četiri godine vođeno je ukupno 24 upravna spora: 2020. godini (četiri), u 2021. godini (15), u 2022. godini (tri), u 2023. godini (dva).

„Svi ovi sporovi pokrenuti su nad Ministarstvom rudarstva i energetike, tužbe su podnete protiv upravnih akata MRE“, piše u odgovoru. MRE je obrazložilo da jeste tužena strana, ali nije navelo ko je pokrenuo tužbe praktično protiv države Srbije.

U planu izrada Strategije upravljanja mineralnim resursima Srbije

Udruženje je od MRE dobilo i godišnje planove inspekcijskog nadzora odeljenja republičke geološke i rudarske inspekcije za period od 2020. do 2024. godini.

Prema planu za 2023. godinu, upisani su subjekti za nadziranje i tačni termini, (period tzv. koordinisanog, zajedničkog inspekcijskog nadzora). Uz rudarsku inspekciju zavedene su samo tri firme – Ziđin, EPS i Bosilmetal, na pet lokacija: Ziđin kuper Bor (Ogranak RBM Majdanpek), Ziđin kuer doo Bor (Ogranak RBB Bor), Ziđin majning Bor, JP Elektroprivreda Srbije (RB Kolubara), Bosilmetal (Bosilegrad).

Za 2023. je navedena i firma Euro lithium Balkan, ali mimo rudarskih inspektora, već u delokrugu Geološke inspekcije, Inspekcije za zaštitu životne sredine, Vodne inspekcija i Poljoprivredne inspekcije.

U planu za 2022. godinu, pored Ziđina, EPS-a i Bosilmetala, pojavilo se preduzeće Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinta, kao subjekat za nadziranje, a objekat inspekcijskog nadzora bilo je istražno polje broj 1561 – Jadar.

Za nadzor nije bila određena Rudarska inspekcija, već Geološka, Vodna, Poljoprivredna i Inspekcija za zaštitu životne sredine. Nadzor je bio planiran za treći kvartal (jul-septembar). U 2023. godine više nije bilo ćerke firme Rio Tinta za nadzor.

Ministarstvo je odbilo da dostavi odgovore na pitanja nad kojim subjektima su izvršeni redovni i vanredni inspekcijski nadzori i preventivna delovanja u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini, koliko je postupanja bilo po predstavkama fizičkih, a koliko po predstavkama pravnih lica u okviru inspekcijskog nadzora u istim godinama i na koje subjekte su se odnosile predstavke, te koliko je kaznenih postupaka bilo u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini i nad kojim subjektima.

Norveška će kopati kobalt i litijum, ali na dnu mora

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.