Ilustracija FOTO: Pexels

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan proizveo 6.700 tona olova i cinka

Ilustracija FOTO: Pexels
Rudnik olova i cinka Veliki Majdan kod Ljubovije saopštio je danas da je u protekloj godini poslovao uspešno jer je ispunio planiranu proizvodnju i realizovao istraživanja i dodatno investirao u infrastrukturu i novu opremu.

Taj rudnik, koji je u većinskom vlasništvu britanske kompanije Mineko (Mineco), proizveo je u protekloj godini, desetoj od pokretanja proizvodnje, oko 6.700 tona komercijalnog koncentrata olova i cinka. 

Od 2009. godine od kada taj rudnik ponovo radi preradjeno je više od 480.000 tona rude."Za 2018. na ime rudne rente Veliki Majdan je uplatio 51,6 miliona dinara, čime je ukupna naknada plaćena od 2008. do kraja 2018. dostigla iznos oko 347,7 miliona dinara", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da u tom rudniku radi 300 ljudi, 15 više nego u 2017. godine, a njihove zarade su u 2018. godini povećane za 11 odsto.

Prosečne plate kvalifikovanih rudara u ovom trenutku, kako se navodi, iznose neto 85.000 dinara, a u 2019. godini planirano je povećanje od deset odsto, što će zavisiti od rezultata rada i cena metala na berzi.

Plan je, kako se navodi, da rudnik u ovoj godini održi proizvodnju na istom nivou, s tim da će nastaviti ulaganja u istražno-pripremne radove u iznosu od jednog miliona dolara samo u eksploatacionom polju Velikog Majdana, a planirana su istraživanja i u istražnim poljima Kosjerić i Veliki Majdan, kao i nastavak industrijsko-tehnoloških ispitivanja bakarne rude. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara