Ruf: Srbija da nastavi reformski proces

Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf izjavio je danas da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati, saopštila je Skupština Srbije.

On je, kako se navodi, u razgovoru sa članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u Beogradu pohvalio postignute rezultate i stanje u budžetu Srbije.

"Narodna banka Srbije ima stabilan kurs, postignut je veći privredni rast od očekivanog", ocenio je šef delegacije MMF i dodao da je pred Srbijom i dalje veliki posao kako bi održala ta pozitivna kretanja.

Dodao je da je "jačanje privatnog sektora i priliv novca u budžet kroz povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od ključnog je značaja".

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić istakla je da su za prva četiri meseca ove godine postignuta pozitivna makroekonomska kretanja.

"To će omogućiti nastavak reformskog procesa i rešavanje problema koji se tiču budžeta lokalnih samouprava i reformi javnih preduzeća", rekla je Tomić.

Tokom sastanka razgovaralo se i o reformi javnih preduzeća, efektima kontrole trošenja javnih sredstava i tekuće potrošnje, o prostoru za smanjenje doprinosa na zarade i poreza čije su stope visoke, mogućnosti podizanja plata i penzija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara