Vesti iz zemlje

30.05.2019. 17:32

Nova ekonomija

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Rusija spustila rampu za uvoz mesa četiri srpske kompanije

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog „ozbiljnih nepravilnosti“ uočenih tokom inspekcije, saznaje Nova ekonomija.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri. 

SVA DOKUMENTA POGLEDAJTE U GALERIJI NA KRAJU TEKSTA

U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) su za Novu ekonomiju potvrdili da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpkih kompanija za proizvodnju mesa, a da su „ozbiljne nepravilnosti” utvrđene u četiri kompanije. 

Tokom inspekcije utvrdili su ozbiljne nepravilnosti u radu ove četiri kompanije. Zbog toga će počev od 4. juna biti uvedene privremene obustave uvoza proizvoda u Rusiju iz ove četiri kompanije”, precizirali su u  Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije. 

mejl Rosselkhoznadzor

Šta kažu kompanije koje nisu prošle rusku kontrolu?

 Na pitanja Nove ekonomije upućena kompanijama kojima je ograničen izvoz ka Rusiji, o kojim nepravilnostima u radu je reč i dokad će trajati restrikcija, odgovorile su kompanije Zlatiborac i Carnex iz Vrbasa. 

„Kao jedan od lidera u domaćoj mesnoj industriji navodimo da kompanija Carnex posluje na principima odgovornog industrijskog liderstva poštujući važeću zakonsku regulativu Republike Srbije i zemalja uvoznica.  U skladu sa navodima revizorskog tima, kompanija je već preduzela neophodne korektivne mere za uklanjanje manjih neusaglašenosti“, tvrde u ovoj kompaniji za proizvodnju mesa. 

Kompanija koja posluje u sastavu MK Grupe podvlači da „neprekidno obezbeđuje svojim potrošačima proizvode visokog kvaliteta stalnim preispitivanjem usaglašenosti tehnoloških postupaka sa industrijskim standardima, implementiranim sistemima kvaliteta i bezbednosti proizvoda i relevantnim pozitivnim propisima“.

Ističu i da na izvoznim tržištima Carnex realizuje oko 30 odsto ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda, što je na nivou plasmana gotovih proizvoda u vrednosti od oko 20 miliona evra. 

U Zlatiborcu ocenjuju da im je ograničen pristup ruskom tržištvu zbog  „nekoliko dodatnih veterinarsko-sanitarnih i normativno-tehničkih uslova koje je potrebno ispuniti”.

PROČITAJTE JOŠ: DOBRODOŠLICA ZA GM PROIZVODE

NEŠTO SMRDI U ZRENJANINU: FABRIKA U SRED ORANICA

Podvlače da za osam godina izvoza na tržište Ruske Federacije nikada nisu imali bilo kakvih primedbi niti naloga slične prirode.

U Zlatiborcu se nadaju da će suspenzija izvoza trajati najduže nekoliko nedelja imajući u vidu da „već uveliko rade” na usaglašavanju sa ruskim uslovima „koji su brzo rešivi” i čije će otklanjanje trajati „kratko”.

Na tržištu Ruske Federacije prisutni su od 2012. godine kroz kompletan portfolio proizvoda i obim izvoza, kako kažu, beleži značajan rast u proteklih pet meseci.

Do objavljivanja ovog teksta kompanije Matijević i Big Bull Foods nisu odgovorile na molbu Nove ekonomije za komentar.

Ivana Pavlović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.