Vesti iz zemlje

22.09.2016. 12:56

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Komunalna policija da prestane da snima građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić upozorio je Komunalnu policiju Beograda da ne može da snima građane bez zakonskog osnova i jasne svrhe.

U saopštenju je naveo da je u pismu gradonačelniku Beograda dostavio upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da poverenika u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.

Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora povodom saznanja da Komunalna policija poseduje kamere koje koristi za „snimanje događaja nastalih u okviru poslova koje obavlja“ i utvrdio da policija ima 250 personalnih kamera od kojih je 216 u posedu komunalnih policajaca zaduženih kamerama kao delom uniforme.

U toku postupka Komunalna policija je kao pravne akte koji predstavljaju osnov za snimanje odnosno obradu podataka, označila Odluku o boji, načinu označavanja vozila, plovila i opreme Komunalne policije i Instrukciju o korišćenju službenih kamera.

Šabić je naveo da ti dokumenti ne mogu biti pravni osnov za snimanje, budući da je Ustavom predviđeno da valjan pravni osnov može biti utvrđen jedino zakonom.

Poverenik je dodao da činjenica da snimanje praktično nije ni obavljano nije izvinjenje, jer komunalni policajci nisu upotrebili zato što su im loše tehničke karakteristike kamera, a ne zato što su poštovali ustavne i zakonske garancije prava građana.

„Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi ‘zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca“ budući da se građani ‘drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani'“, dodao je poverenik.

U pismu gradonačelniku poverenik je naglasio potrebu da svi organi gradske vlasti obraćaju mnogo više pažnje prema privatnosti građana, da značajno unaprede svoj odnos prema obradi ličnih podataka i da podatke uvek obrađuju u skladu sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.