Vesti iz zemlje

24.07.2017. 12:06

N1

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Srbija nije kolonija, pa da strani investitor suspenduje domaće zakone

Ugovor koji je Srbija sklopila sa Fijatom sadrži odredbe o poverljivosti, ali i odredbe o odstupanju od poverljivosti, ako to nalaže pravo Republike Srbije, rekao je povernik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i dodao da Srbija nije kolonija pa da strani investitor suspenduje domaće zakone.

Šabić je gostujući u Novom danu podsetio da je nekoliko godina po potpisivanju ugovora odlučio po žalbi Verice Barać, a u korist javnosti da se ugovor sa Fijatom objavi, posle čega je ugovor i objavljen ali većim delom zatamnjen.

On dodaje da jedan deo ugovora, a koji se tiče ulaganja stranog investitora, uživa pravo na zaštitu i kaže da to nije sporno. Međutim, pita da li je normalno da građani ne znaju kako se trošio njihov novac i koliko je dato investitoru.

„Da li je normalno da bude tajno koliko će strani partner dobivati subvencija godinama, koliko srpske zemlje je dobio i kolikog poreza je oslobođen? Sve i kada bi to mogli da opravdamo dobrom namerom, to je kršenje zakona. To vas dovodi i u sukobe sa okruženjem, jer mi smo deo sveta u kojem nije dozvoljeno ugovarati neke aranžmane koji su mimo standarda“, ističe Šabić.

Podseća da je ovo četvrta vlada od potpisivanja ugovora, a da je svaka bila dužna da ga objavi.

Govoreći o opravdanjima da će Fijat raskinuti ugovor i tražio veliku odštetu ukoliko on bude objavljen, Šabić kaže da ta priča uopšte nije tačna i da nema zakona koji bi sprečili odavanje traženih informacija.

„Strani partner komercijalnim ugovorom ne može ugovoriti suspenziju zakona, ovo nije kolonija, ovo je suverena zemlja“, naglasio je poverenik.

On je ukazao i na svojevremeni ugovor JAT-a i Erbasa, koji je takođe bio tajan i veoma „skup“, a čije neobjavljivanje je isto tako pravdano strahom da će nas tužiti za 500 miliona evra.

„Ugovor je posle toga objavljen i jesu li nas tužili? Nisu“, ističe Šabić.

Ugovor s Fijatom ističe sledeće godine, a pitanje je da li će on biti produžen. Šabić kaže da bi Srbiji produženje tog ugovora dobro došlo, ali da novi ugovor mora da bude dostupan javnosti uz garanciji stranom partneru da će ono što jesu njegovi interesi biti zaštićeno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.