SAD donirale Srbiji blizu milijardu dolara od 2000. godine

Pexels

Sjedinjene Američke Države donirale su Srbiji od demokratskih promena 2000. godine do danas blizu milijardu dolara, od čega pola od te sume za pravno - politički razvoj Srbije, pokazuje evidencija E-sistema za koordinaciju razvojne pomoći (Isdacon). 

Američke donacije najviše iznose dostizale su početkom 2000-tih godina kada su premašivale prosečno 65 miliona evra godišnje.

Nakon 2006. godine do danas, iznos donacija je u dva navrata premašivao iznos od 50 miliona evra i jednom 30 miliona evra. 

Ostalih godina su se iznosi kretali oko 10 miliona evra. Ukupan iznos donacija do 2020. godine iznosi 776.314.656,00 evra.

Od ukupnog iznosa donacija najveći iznosi pripadali su projektima za pravno politički i ekonomski razvoj.

Dobra saradnja SAD i Srbije na polju ekonomije i prava ogleda se i kroz strateški cilj Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji da podrži viziju Srbije kao demokratske, prosperitetne zemlje koja napreduje ka evro-atlanskim integracijama.

Kako bi pomogao Srbiji da to ostvari, USAID blisko sarađuje sa nevladinim organizacijama i institucijama u Srbiji na značajnim programima u dve ključne oblasti: jačanje demokratije i uprave i podsticanje ekonomskog rasta.

USAID podržava brojne programe sa ciljem razvoja demokratske kulture i prakse u Srbiji. Obezbeđuje novčana sredstva i tehničku pomoć za nevladine organizacije širom Srbije kako bi pomogle da građani razumeju i podrže neophodne reforme, dok u isto vreme nadziru rad nacionalne vlade i lokalnih samouprava.

Pomoć nezavisnim lokalnim medijima omogućava dostupnost pouzdanih vesti informacija građanima i pomaže da se osigura njihova dugoročna održivost. Podrška demokratskim političkim strankama naglašava potrebu za unutrašnjom stranačkom demokratijom, razvojem politike i komunikacijom sa građanima. Jedan od programa pomaže pravosuđu da upravlja svojim finansijama i da unapredi efikasnost sudova, a istovremeno podržava uspostavljanje kancelarije za budžet i finansije u Narodnoj Skupštini Srbije. 

Američke investicije veće nego što pokazuje statistika

Srbija je ostvarila značajan napredak i na polju ekonomskog rasta, radeći na izgradnji pravnog i političkog okvira za ekonomski rast, ali treba preduzeti još važnih koraka ka održivoj stabilnosti. USAID sarađuje sa Vladom, nevladinim organizacijama i ministarstvima SAD na produbljivanju strukturnih reformi i unapređivanju zakonodavnog procesa, pružanju podrške za primenu novih zakona i podsticanju bolje uprave, uključujući i vršenje autoriteta ključnih institucija i njihovu odgovornost pred javnošću.

Takođe se puno pažnje posvećuje obrazovanju i informisanju javnosti kako bi se razumele i podržale reforme. Očekuje se da će ovi napori na nacionalnom nivou uticati na veće poverenje investitora u pravila i ponašanje ključnih institucija, što bi uticao na ekonomski rast i investicije u Srbiji. Bolje povezana, pouzdanija i odgovornija uprava takođe bi trebalo da vodi ka većem poverenju domaće javnosti i jačoj podršci za kontinuirani napredak demokratske uprave i ekonomskih reformi.

Nije moguće ne primetiti uticaj koji je, kroz razvojne projekte, Amerika imala na razvoj demokratije u Srbiji i podizanju svesti o modernom načinu privređivanja i upravljanja.

Zajedno su SAD i EU donirale Srbiji tokom proteklih 20 godina blizu 6 milijarde evra (EU donirala 4,7 milijardi evra). Od partnerskih zemalja iz EU najviše se, prema veličini donacija, izdvajaju Nemačka sa 368 miliona evra (2016), Norveška 171 miliona evra, a tu su i Švedska i Italija sa po 230 miliona evra.

Pored SAD i EU, na listi velikih donatora Srbiji nalaze se i Švajcarska sa 176 miliona evra i Japan sa 127 miliona evra. 

Za donacije iz Rusije ne postoje dostupni podaci jer se ne objavljuju u evidenciji isdacon-a.

Analitičari: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Projekat je podržala Ambasada SAD. Stavovi i mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD već isključivo autora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.