Vesti iz zemlje

11.03.2016. 14:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

SAKSO BANKA: Trgovci valutama zabrinuti zbog promena na tržištu

Trgovci valutama su nervozni posle sloma izazvanog preokretom raspoloženja na tržištu u protekle tri nedelje i pred sastanak saveta Evropske centralne banke u četvrtak. Raspoloženje se popravilo jer se ključni problemi koji su bili u osnovi poteškoća na tržištu početkom ove godine nisu intenzivirali, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank) Džon Hardi (John Hardy).

Ekonomski pokazatelji SAD nisu uniformno pozitivni ali se nisu ni pogoršali i hlađenje skoka dolara je umirilo globalne strahove u vezi sa likvidnošću.  
Destabilišući pad cena energenata i drugih roba je doprineo široj stabilizaciji i čak snažnom skoku. Cena sirove nafte je sada porasla za više od 40% u odnosu na svoj najniži nivo u januaru, gde se uglavnom veći deo tog skoka desio tokom protekle dve nedelje, navodi Hardi. 
Zabrinutost u vezi sa kineskom deviznom politikom se takođe smanjila drastično jer Kina nastavlja da tvrdi kako je sve u redu i ostaje nepokolebljiva u održavanju istaknutih ciljeva rasta BDP-a od 6,5-7,0%, dok drži svoju valutu na snažnom kraju skorašnjeg raspona.
Na valutnom tržištu, poboljšano raspoloženje na tržištu pokazuje da su najveće valute generalno oslabile dok su se robne valute i valute zemalja u razvoju naglo vratile u život jer je i većina ovih problema bila zapravo uzrok njihove ranije slabosti.
Međutim kako ističe stručnjak Sakso banke, iako smo videli iznenadno razilaženje olujnih oblaka koji u poslednjih nekoliko nedelja prete svetskim tržištima, moramo da se zapitamo da li je ovaj skok samo hvalisanje. Neke ocene raspoloženja na tržištu posle svega, kao što je dugotrajno istraživanje Američke asocijacije individualnih investitora (US AAII), su se pogoršale do nivoa neviđenog još od globalne finansijske krize. Kaže se da tržišta kapitala vole da se penju uz zid briga – a da smo početkom godine izgradili zid briga veličine Donalda Trampa. 
Nakon ovog oživljavanja raspoloženja, sada smo više na neutralnom nivou kada je reč o globalnim tržištima i valutama i spremni smo da odlučimo da li su sve brige bile uzaludne. Kako ističe Hardi, jedna od ključnih tema koja se pojavila tokom previranja na tržištu početkom godine bila je da li centralne banke sve više gube kontrolu jer monetarna politika jednostavno ne nudi prave lekove kako se globalni izgledi pogoršavaju. 
Tržište ima vrlo pristrasan pogled na efikasnost politike negativnih kamatnih stopa. Tako da je ključna stvar koju treba uzeti u obzir da će se sve glavne centralne banke sastati u narednih sedam trgovačkih dana i da će nas podsetiti na uzaludnost njihovog rukovođenja i političkog odlučivanja.
Kako međutim navodi Hardi, jedan od najiščekivanijih sastanaka je sastanak ECB u četvrtak i pitanje da li Mario Dragi i njegov tim mogu da pruže nešto impresivno. Podsetimo se da je nakon veoma obećavajućih i neispunjenih novih mera na sastanku ECB održanom 3. decembra kurs evra doživeo drugi najveći porast ikada.
viđen u jednom danu.
Skok u raspoloženju rizika je samo kupovanje vremena, a ova serija sastanaka centranih banaka bi mogla da naglasi slabost tržišta i neizvesnost onoga što sledi, zaključio je Džon Hardi. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.