Samo 21 odsto organizacija spremno na krizne situacije

Foto: Pixabay

Preduzeća koja nisu imala razvijen plan kontinuiteta poslovanja bila su u drastično većim problemima tokom pandemijske krize, ocenili su danas učesnici onlajn panela "Odgovor biznisa na krize: kontinuitet i bezbednost" koji je organizovala Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

Prema rečima Branka Subotića iz kompanije Ernst&Young, samo 21 odsto organizacija tvrdi da su u potpunosti spremne u slučaju nastanka nepovoljnog događaja, odnosno da su spremne da odgovore na negativan rizik sa stanovišta planiranja, komunikacije i oporavka poslovanja.

Manje kompanije, IT kompanije i onlajn prodavnice su najmanje pripremljena u slučaju neplaniranih  negativnih događaja. 

Iako su simulacije, testiranje otpornosti na stres i analize scenarija od vitalnog značaja za jačanje spremnosti na rizik, samo 19 odsto kompanija ih zapravo sprovodi. 

Učesnici navode da se sada kompanije moraju prilagoditi poslovanju u zdravstvenoj krizi, što znači da će sve veći procenat radne snage raditi iz svojih domova.

Međutim, rad od kuće sa sobom nosi različite vidove rizika, među kojima je i sajber bezbednost.

Denis Legezo, viši istraživač bezbednosti u Globalnom timu za istraživanje i analizu (GReAT) kompanije Kaspersky i Viktor Varga iz kompanije Unicom CERT, smatraju da je neophodno zaštititi zaposlene od sajber kriminala, čija pretnja je pandemijom i radom od kuća samo uvećana. 

Zaposleni koji rade od kuće su podložniji sajber napadima, a problemi nastaju kada je u pitanju poslovni računar, sa osetljivim poslovnim podacima.

Prema izveštaju o pretnjama na internetu kompanije Kaspersky, koji se odnosi na period od januara do oktobra, Srbija se našla na 52. mestu u svetu po broju sajber napada.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara