Vesti iz zemlje

18.01.2017. 16:51

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Šarčević: U Srbiji se sada forsira inženjerska struka i IT za dualno obrazovanje

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se sada u Srbiji forsira inženjerska struka za dualno obrazovanje, kao i razvoj IT sektora.

„U ovom trenutku, bez ikakve ljutnje, inženjeri treba da vuku razvoj privrede“, rekao je Šarčević na prezentaciji tec2Screen platforme za tehničku edukaciju nemačke kompanije Festo koja je održana u konferencijskoj sali Naučno-tehnološkog parka.

Ministar je istakao da se zbog toga radi na proširenju prostora Elektrotehničkog i Matematičkog fakulteta u Beogradu, kao i na tehnološkim fakultetima u Novom Sadu i Nišu. 

Šarčević je ukazao i na značaj izrade novih zakona, počev od sistemskog zakona o obrazovanju do zakona o osnovnoj školi kojim se, kako je ukazao, informatika uvodi kao obavezan predmet i prvi put se uči kroz nastavu tehničkog obrazovanja. 

„Postojaće i poseban zakon o dualnom obrazovanju koji uvodi kompaniju kao saradnika. Menjamo sastav školskih odbora, imamo modele ugovora i koristimo iskustva svih zemalja koji su nam partneri na prvom mestu Nemačke i Švajcarske“, naveo je ministar. 

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je „Festo“ nemačka kompanija koja je lider u dualnom obrazovanju kada je u pitanju mašinska industrija, pneumatici… 

„Oni uče ljude kako da sutra, na primer u pivari, na liniji – na mašini proizvode pivo. Imaju simulacione mašine na kojima mlade ljude uče nekoliko meseci kako da rade na njima. U sledećem koraku oni odlaze u proizvodnju i rade na pravim mašinama“, rekao je Petronijević ukazujući da je „preskupo igrati se na mašinama koje proizvode dodatu vrednost“. 

On je istakao da je kompanija Festo osmislila način kako da privuče mlade ovom vidu učenja. 

„Zbog nezainteresovanosti mladih da idu na mašinu i da uče da rade, oni ih najpre zainteresuju preko tableta, a tek u sledećem koraku ih vode u centar za obuku gde sedaju za mini mašinu, a potom idu u pravu industriju“, naglasio je član gradskog veća. 

On je istakao da će grad nastaviti da se bori za investicije odnosno da će aplicirati za fondove EU, da dobije novac i opremi škole, dok se profesori već obučavaju. 

Direktor Kompanije Festo za Srbiju Inav Zekavica rekao je da ta kompanija prati puls industrije i da je svesna da nema dovoljno kompetentnih kadrova kao i firmi koje bi đacima ponudile mogućnost dualnog obrazovanja. 

On je istakao da je zbog toga upravo sada trenutak za investiranje u dualno obrazovanje, odnosno da se ljudi obuče za kvalitetan rad u industriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.