Vesti iz zemlje

27.01.2015. 21:17

B92

Autor: Nova Ekonomija

Savić: Rešenje za kredite u ‘švajcarcima’ treba da nađu banke i klijenti

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da bi rešenje za kredite u ‘švajcarcima’ trebalo tražiti u dogovoru banaka i klijenata.
Savić je rekao da su nekada banke te kredite odobravale, a klijenti su preuzeli rizik.
„Tada je franak bio relativno slabiji, bile su povoljne kamatne stope. Međutim, veliki broj ekonomista upozoravao da je švajcarski franak najstabilnija valuta, ali da to može da se promeni. Sad je slično s evrom, sada bi neko, recimo, mogao da se zaduži u evrima pa da onda posle određenog perioda traži neku subvenciju“, kaže Savić. 
Savić kaže da razume situaciju da je sada nekome ugrožena egzistencija zbog primanja u dinarima, ali smatra da Narodna banka Srbije ne može direktno da se meša u odnos između klijenta i banke, jer je reč o komercijalnom odnosu. 
„To je odnos između poslovne banke i klijenta. Nisu sve banke odobravale kredite u švajcarcima. Mi bismo sada subvencionisali nekog ko je tada mnogo rizikovao“, kaže Savić. Savić misli da nije ni rešenje komšija dobro. 
„Hrvatske banke su sada praktično prisiljene da finansiraju, a šta ako banke sada tuže državu Hrvatsku i dobiju spor, ko će onda snositi troškove?“, pita Savić. 
Prema rečima Savića, idealno bi bilo da se direktnim kontaktom između banaka i klijenata nađe neko rešenje, jer nisu svi klijenti u istim uslovima dobijali kredite i nisu svi sada u istoj ekonomskoj situaciji. 
„Nije interes banke da dođe u situaciju da ne može da naplati kredit. Zato je najkvalitetniji sada savet- razgovarajte u svojoj banci, izložite svoju poziciju. Treba sesti i razgovarati“, savetuje Savić i dodaje da nije rešenje da država sada pokrije ove gubitke jer postoji opasnost da uskoro neko dođe s kreditima u evrima i kaže – „Ajde sada ovo da pokrijemo““. 
Savić dodaje i da je problem sa švajcarcima nastao i zbog velikih geopolitičkih promena.
Ni Slavko Carić predsednik izvršnog odbora Erste banke ne očekuje pomoć države, jer kako kaže, to i nije njen problem. 
„Ono što bi mogla da bude pomoć države je da se smanje sva davanja za novu partiju kredita jer bi to bilo zatvaranje postojeće partije u „švajcarcima“ i otvaranje nove u evrima“, kaže Carić. 
Prema njegovim rečima, ono što bi NBS mogla da uradi jeste da možda u nekom periodu od 7 do 10 dana fiksira ili intervenise na kursu franka i da možda ako želi i može smanji jednoktratni gubitak koji bi korisnici kredita imali. 
„Ja bih ponovio da smo svi spremni i da smanjimo kamatne stope da smo spremni da produžimo rok otplate, da smo spremni da gubitak koji bi se desio u konverziji franka u evro prebacimo u na neku poslednju ratu na kraju otplatnog perioda što bi poprilično smanjilo ratu koju bi korisnici tog kredita morali da plaćaju“, kaže Carić. 
Predlog bankara je građani ipak sačekaju ponedeljak jer će tada biti definisati detalji oko eventualnog rešenje za kredita u švajcarskim francima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. dokle god se sistemski podrzavaju krivicna dela izvrsena u korist javnih preduzeca pout epsa i njenid drustava sa ogranicenom odgovornoscu, nema govora o vladavini prava. redakciji sam voljan da ustupim dokaze o sistemskoj korupciji i krsenju ustavnih prava gradjana od strane svih aktera u energetskom sistemu srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.