Vesti iz zemlje

20.05.2024. 10:49

Euronews

Autor: Nova Ekonomija

Šefčovič (EK): Memorandum o litijumu u poslednjoj fazi pregovora

Uklanjaju se poslednje prepreke za trgovinsko partnerstvo između Srbije i EU za nabavku litijuma iz Jadra?

Pexels

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews.

Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra,  potpisivanja pisma o namerama za jačanje i proširenje saradnje na kritičnim lancima snabdevanja.

Euronews ocenjuju da su EU i Srbija voljne da se udruže oko pitanja eksploatacije litijuma, „pod uslovom da se reše izazovi ekološkog i društvenog prihvatanja (vezanih za projekat Jadar)“.

„Nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu biti u mogućnosti da finaliziramo tekst Memoranduma o razumevanju“, rekao je Šefčovič za Euronews, dodajući da su trenutni razgovori s Vladom Srbije „fokusirani na ekstrakciju, preradu, rafiniranje i upotrebu litijuma“.

Podsećamo, pismo o namerama koje su potpisali najvoši predstavnici Srbije i EU prethodilo je najavljenom memorandumu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

EK: Uskoro potpisivanje memoranduma o strateškim sirovinama sa Srbijom

Na marginama samita o sirovinama, održanog prošle nedelje u Briselu, Šefčovič se osvrnuo na „jedinstvenu poziciju“ Srbije u odnosu na minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama EU (CRMA), poput litijuma visokog kvaliteta, koji je nazvao „jedan od najboljih na svetu“.

„Sve što mogu reći u ovom trenutku jeste da postoji pozitivan razvoj. Bilo je nekih pravnih pitanja koja se sada razmatraju između kompanije i vlade“, rekao je Šefčovič.

Iako komesar nije posebno spomenuo operacije kompanije Rio Tinto u Srbiji, rudarskog giganta koji ne odustaje od eksploatacije litija u dolini Jadra, nakon što joj je licenca oduzeta usled žestokog otpora i protesta u januaru 2022. godine.

Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u „bliskom kontaktu s Vladom Srbije“, da joj pomaže da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po „najvišim evropskim standardima“.

Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije“,

Čed Blevit (Blewitt), generalni direktor projekta Jadar u Rio Tintu, rekao je da će kompanija na leto objaviti procenu uticaja na životnu sredinu od 200 stranica.

Anglo-australska grupa saopštila je da trenutno čeka odluku Vlade Srbije, a  izrazila je i nadu da će se nastaviti sa projektom.

Prema njihovim rečima, očekuje se da bi Rio Sava mogla da isporuči 58 tona litijum karbonata godišnje, što je dovoljno za pogon milion električnih vozila.

„Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da nas nadziru“, rekao je Blewitt za Euronews.

EK: Uskoro potpisivanje memoranduma o strateškim sirovinama sa Srbijom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.