Srbija

30.05.2014. 14:52

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Ševarlić: Šteta za poljoprivredu i do 500 miliona evra

Srbija

30.05.2014. 14:52

Direktna šteta zbog gubitka ovogodišnjeg roda u poljoprivrednoj proizvodnji može dostići oko pola milijarde evra, izjavio je agroekonomista Miladin Ševarlić.
„Ako je tačna procena da je poplavama obuhvaćeno oko 10 odsto ukupne poljoprivredne površine, onda će direktna šteta zbog gubitka ovogodišnjeg roda u poljoprivrednoj proizvodnji iznositi oko pola milijarde evra“, rekao je Ševarlić za RTS.
„Ali šteta je daleko veća, jer imamo i druge povezane gubitke, u uništenoj stoci, mehanizaciji, u objektima, a i indirektne gubitke koji će se javiti zbog gubitka moguće proizvodnje koje će se javiti u narednim godinama, tamo gde su uništeni višegodišnji zasadi ili objekti koji neće moći da se privedu funkciji proljoprivredne proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu“, rekao je Ševarlić. 
Prvi korak u sanaciji šteta u poljoprivredi treba da bude redosled postupaka i mera koje treba da naprave nadležni državni organi za sanaciju tog područja, pri čemu veliku ulogu treba da odigraju savetodavci iz oblasti poljoprivrede, ali je njih, nažalost, veoma malo, smatra Ševarlić. 
„Zbog toga predlažem Ministarstvu poljoprivrede da angažuje nezaposlene agronome, koji su do avgusta 2012. bili asistenti – savetodavci po programu ‘Naše znanje za vaše imanje’. Verujem da bi se veliki broj njih odazvao da u statusu volontera pomogne na tim područjima“, poručio je Ševarlić. 
On je napomenuo da među njima ima oko 150 stručnjaka za melioraciju, koji mogu da pomognu u sanaciji i drugih problema koji se javljaju ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji, nego i u sveukupnom razvoju seoskog područja. 
Poljoprivredne kulture koje nisu bile zahvaćene poplavnim talasima, nisu zagađene jer je tu padala samo kiša, a one površine pod zasadima koje su bile poplavljene, poljopriverdni stručnjaci za zaštitu bilja moraće da analiziraju i procene koje mere treba preduzeti, ako uopšte bude moguće da se revitalizuje proizvodnja, objasnio je Ševarlić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.