Vesti iz zemlje

20.05.2016. 13:47

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Sindikat pravosuđa stupiće u štrajk odmah po formiranju nove Vlade

Sindikat pravosuđa Srbije, koji čine zaposleni u administraciji, najavio je danas da će stupiti u štrajk odmah po formiranju nove Vlade, a zahtevi će biti veće zarade i bolji uslovi rada.

Predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević, na konferenciji za novinare, navela je da zaposleni u pravosudnoj administraciji, službenici i nameštenici, traže poštovanje ranije postignutih sporazuma i obećanja, a sa zvaničnim stupanjem u štrajk sačekće do formiranja nove Vlade.

„Novoj vladi nećemo dati 100 dana, u njoj neće biti novih lica, biće oni koji su već dovoljno upoznati sa problemima u pravosuđu“, navela je Slađanka Milošević.

Ona je precizirala da od Ministarstva pravde sindikat traži poštovanje sporazuma iz 2013. godine, kojim je predviđen drugačiji obračun zarada, a od premijera Aleksandra Vučuća da ispuni obećanje o isplati pomoći od 20.000 dinara, iz dva dela.

„Sedećemo u kancelarijama i nećemo raditi. Nećemo ići pred Vladu da molimo“, kazala je Slađanka Milošević i dodala da od njih direktno zavisi rad sudija i tužilaca.

Ona je rekla da će u štrajku učestvovati i zaposleni u zatvorima.

Prema njenim rečima, oko 11.500 zaposlenih u pravosudnoj administraciji prima plate od oko 30.000 dinara. Poštovanjem sporazuma koji je potpisan pre tri godine plate bi bile uvećane od 3.000 do 6000 dinara.

Predsednica sindikata navela je da se obim posla povećao, kao i naplata sudske takse pa bi i zasluženo povećanje bilo oko 20 odsto.

Slađanka Milošević je skrenula pažnju i na nedavni dopis ministra pravde Nikole Selakovića u kojem se pravosudnim rukovodiocima sugeriše da se ne obračunavaju i ne isplaćuju dodaci za prekovremeni rad.

„To je kršenje zakona u ime racionalizacije“, navela je Slađanka Milošević i dodala da bi ministar racionalizaciju trebalo da počne od vrha i svojih najbližih saradnika koji primaju i po 250.000 dinara mesečno, a ne od onih koji najmanje zarađuju.

Slađanka Milošević smatra da Selaković to radi po zadatku, jer je u toku formiranje nove Vlade, pa želi da sebi obezbedi poziciju.

Zbog sve češćeg prekovremenog rada koji se ne isplaćuje ona je u ime Sindikata pravosuđa Srbije uputila „molbu i apel i eventualnim izvršiocima krivičnih dela“.

„Molimo sve eventualne izvršioce krivičnih dela da, ako već moraju, krivična dela vrše tokom radnog vremena i to isključivo u prepodnevnim satima kako bi zaposleni u tužilaštvima i sudovima mogli da završe sve birokratske procedure do kraja radnog vremena“, kazala je Slađanka Milošević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.