Srbija

18.06.2018. 16:28

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Sindikat Šarčeviću: Ukinite Uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru

Srbija

18.06.2018. 16:28

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine zatražio je od ministra prosvete Mladena Šarčevića ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Taj sindikat od resornog ministra traži i pronalaženje pravnog osnova kako bi svi koji rade na određeno vreme više od dve godine imali prioritet kod zapošljavanja.

Sindikat je u saopštenju ocenio da je većina zaposlenih na određeno vreme dovoljno stručna da bi bila stalno zaposlena i naveo da im Uredba o zabrani zapošljavanja pravi probleme pri rešavanju stambenog pitanja i da utiče na odluku o materinstvu.

„Za njih je rešavanje stambenog problema i odobravanje dugoročnog kredita nešto o čemu mogu samo sanjati. U proseku koleginice četiri do pet godina rade na određeno vreme, a većina njih je starosti od 30-35 godina. Nijedna Uredba ne može zaustaviti biološki sat, pa ove koleginice ako se danas-sutra opredele za osnivanje porodice i materinstvo, njihova trudnoća je već sada po njih rizična“, piše u saopštenju.

Sindikat je upozorio i da je Uredba o zabrani zapošljavanja suprotna Zakonu o radu, navodeći da bi po tom zakonu svim zaposlenima koji rade na upražnjenim radnim mestima duže od 24 meseca, radni odnos prerastao sa određenog na neodređeno.

„Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa rad na određeno na upražnjenim radnim mestima koja su stručno zastupljena. Očigledno je da je Uredba kao podzakonski akt, pa makar i bila ugrađena u Zakon o budžetskom sistemu, stavila van snage nekoliko odredbi zakona i tako diskriminisala veliki broj zaposlenih u javnom sektoru“, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.