Vesti iz zemlje

08.10.2013. 09:39

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Sindikati imaju spremne predloge izmena Zakona o radu

Sindikati već imaju pripremljenje predloge za izmene i dopune Zakona o radu, kažu u Savezu samostalnih sidnikata Vojvodine.
Sindikati imaju predloge za delove zakona koji se odnose na sindikalno organizovanje i prava radnika, rekao je predsednik Saveza samostalnih sidnikata Vojvodine Goran Milić.
Milić je na konferenciji za novinare, povodom obeležavanja 7. oktobra – Svetskog dana dostojanstvenog rada, rekao da sindikalci nisu videli dosadašnje predloge izmena tog zakona i da su o njima saznali iz medija. 
„Ulica i štrajkovi su poslednje što bi svako normalan poželeo da se desi, ali na žalost u Srbiji je postala praksa da se jedino izlaskom na ulice može skrenuti pažnja na neki problem“, rekao je Milić, ističući da su male šanse da se izbegne izlazak radnika na ulicu, ukoliko zakon bude donet sa izmenama koje objavljuju mediji. 
Po njegovim rečima, „dobro će biti ako na čelu tih eventualnih štrajkova budu sindikati“ jer kako je kazao, sigurno će mnogi pokušati da iskoriste nezadovoljstvo radnika. 
On je najavio da će, počevši od 19. oktobra, u Sremskoj Mitrovici, Subotici, Somboru , Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu, Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizovati skupove i akcije u kojima će građane upoznati sa onim što ih očekuje ukoliko se usvoje predložene izmene Zakona o radu, Zakona o štrajku i Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju. 
Govoreći o dostojanstvenom radu Milić je kazao da je u Srbiji teško govoriti o tome u situaciji kada je od početka krize izgubljeno 600.000 radnih mesta, od čega 150.000 u Vojvodini, što je radnike dovelo u neravnopravan položaj. 
„Kako uopšte govoriti o dostojanstvenom radu kada su potrebne tri minimalne plate da bi se popunila jedna prosečna potrošačka korpa, a 70 odsto radnika u Srbiji prima minimalac“, rekao je Milić. 
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović kazao je da će izmene Zakona o radu drastično smanjiti prava radnika ukoliko se usvoje na predloženi način i da se očekuje da će direktno zbog tih izmena bez posla ostati od 50.000 do 100.000 ljudi u Srbiji. 
„Lično smatram da ne bi trebalo donositi bilo kakve izmene već treba omogućiti da se poštuje postojeći zakon i tako dati priliku da se pokaže da li je dobar ili ne, pa tek onda eventualno vršiti njegove izmene“, rekao je Gvozdenović. 
On je rekao da su sindikalci u razgovorima sa predstavnicima vlade, dobili informaciju da bi u narednih sedam do deset dana, trebalo da se dostave svi predlozi izmena pomenutih zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kreatori igrice su ostvarili pun pogodak. Igrica koja poveyuje virtuleno i realno je fenomenalno poznavanje ljudskih sklonosti ka imaginciji u kombinaciji sa realnim ..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.