Vesti iz zemlje

13.11.2023. 11:21

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Sindikati RGZ-a: eŠalteri služe da prikriju dosadašnje propuste u radu katastra

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Tri sindikalne organizacije Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ocenile su da izmene i dopune Zakona o državnom premeru i Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, koje su nedavno stupile na snagu, služe da se „prikriju dosadašnji propusti u radu RGZ-a“. Sindikati navode da su se obratili i Narodnoj skupštini, ali na njihovo upozorenje „niko od nadležnih nije reagovao“.

Prema njihovim rečima, novi propisi su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o državnoj upravi i Zakonom o upravnom postupku, a njima se vrata katastra „zatvaraju za građane Srbije“, a sav rad ubuduće sprovodi „putem e-šaltera koji je višestruko skuplji i nije dostupan značajnom broju građana“.

Jedinstvena organizacija sindikata Sindikat Nezavisnost, Sindikat zaposlenih i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata u RGZ-u su u otvorenom pismu, koje su adresirali na predsednika Aleksandra Vučića navode da se novim zakonskim rešenjima pokušava legalizacija pojedinih postupaka i radnji „koje su poslednjih godina sprovođene u katastru, a da za to nije postojao zakonski osnov“.

„Kao posledicu imamo usvojene izmene i dopune Zakona o državnom premeru i Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar vodova. Te izmene su takve da je njihova primena izazavala veliko uznemirenje javnosti kao i zabrinutost najvećeg broja zaposlenih u RGZ-u. Šalteri katastra su odjednom zatvoreni za građane i druge zainteresovane stranke“, navodi se u pismu.

Sindikati u otvrenom pismu dodaju da se sve radnje koje se tiču drugostepenih žalbi ili rešavanja zaostalih predmeta „po odluci direktora (RGZ-a) Borka Draškovića sprovode jedino uz odobrenje njegovog kabineta“.

„Doneti Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u RGZ-u takođe su u njegovoj nadležnosti i po njegovim instrukcijama. Sva pitanja koja se tiču javnih nabavki i stavljanja u funkciju preskupo plaćenih a nedovoljno kvalitetnih softvera i IT opreme, su takođe pod direktnom kontrolom kabineta direktora RGZ-a. Samim tim i isključiva odgovornost za trenutno stanje u RGZ-u je na direktoru i nekolicini njegovih saradnika“, piše u pismu.

Tužilaštvo odbacilo prijavu RGZ-a protiv svojih zaposlenih nakon „pada“ katastra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.