Vesti iz zemlje

05.10.2023. 16:30

Autor: Katarina Baletić

Šira kontrola pranja novca, uslov da bi državne hartije ušle u Euroclear

stock market Foto: Pexels

Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (CRHOV) postaje novi obveznik Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, predviđeno je predloženom izmenom ovog propisa.

Uključivanje Centralnog registra u krug obeveznika trebalo bi da dodatno speči unošenje u finansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom i koja je namenjena pranju novca i finansiranju terorizma, navodi se u obrazloženju predloga izmena zakona.

Uključivanje Centralnog registra u krug obveznika bio je i uslov za uključivanje državnih hartija od vrednosti u sistem Euroclear. Euroclear je jedna od dve glavne klirinške kuće za hartije od vrednosti u evrozoni.

Sa procesom priključivanja Euroclear sistemu se kasni, s obzirom na to da je ministar finansija Siniša Mali najavljivao da će Centralni registar postati učesnik Euroclear-a tokom leta, a da će prva aukcija državnih hartija od vrednosti biti realizovana u januaru 2023. godine.

Podsetimo, Mali je u januaru 2022. godine sa direktorkom CRHOV Anom Jovanović i direktorima Euroclear Sudip Čateži i Stefan Bernard potpisali dokument kojim se definišu uslovi saradnje u cilju uključivanja državnih hartija Srbija u sistem Euroclear.

Tada je navedeno da je pristupanje ovom sistemu od velikog značaja za Srbiju kako bi se proširila baza investitroa i kako bi se državne hartije nudile i najvećim svetskim institucionalnim fondovima.

Mali je tada rekao da će povezivanje sa Euroclear olakšati ulaganje novih investitora u državne hartije od vrednosti emitovane u domaćoj valuti, što će dovesti i do smanjenja troškova finansiranja.

CRHOV je akcionarsko društvo, osnovano 2003. godine u apsolutnom vlasništvu dražve. Posao CRHOV je da vodi registar finansijskih instrumenata i da otvara i vodi račune finansijskih instrumenata.

CRHOV vodi i registar založnog prava i vodi i čuva elektronske evidencije o finansijskim instrumentima. CRHOV vrši i upis, ispis i sve promene na finansijskim instrumentima.

CRHOV će biti u obavezi da radi na sprečavanju i otkrivanju pravnje novca i finansiranje terorizma. Ove radnje obuhvataju poznavanje stranke i praćenje njenog poslovanja, kao i dostavljanje informacija, podataka i dokumentacije Upravi za sprečavanje pranja novca kada se sumnja na pranje novca, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Takođe, CRHOV će morati da odredi lice zaduženo za izvršavanje obaveza iz ovog zakona i da sprovodi redovno stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih.

Obaveza će se odnositi i na obezbeđivanje redovne unutrašnje kontrole izvršavanja obaveza Zakona, izradu spiska pokazatelja (indikatora) za prepoznavanje lica i transakcija za koje postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.