Sirovo mleko će morati da poskupi jer su cene osnovnih sirovina i materijala za pripremu stočne hrane porasle za više od 50 odsto, a slično se zbog suše očekuje i naredne godine, pišu Biznis i finansije. U takvim uslovima država mora da pomogne proizvođačima i neminovno je poskupljenje domaćeg sirovog mleka zbog očuvanja stočnog fonda.
„Da bi se sačuvao stočni fond i samim tim zahtevani nivo proizvodnje, moraće da se poveća cena sirovog mleka“, procenjuje direktor Mlekare Šabac Dragan Šašić.
On kaže da poskupljenje sirovog mleka mora da bude tržišno utemeljeno, jer će svakako dovesti i do povećanja cena mlečnih proizvoda. Napominje da treba voditi računa o tome da se ne ugrozi poslovanje domaćih mlekara.
„Iako je svake godine, prateći inflaciju, dolazilo do povećanja cena gotovo svih inputa u određenom procentu, u poslednjih godinu dana mlekare su se suočile sa zaista velikim povećanjem cena ambalažnih materijala i energenata“, objašnjava direktor Mlekare Šabac.
On podseća da su mlečni proizvodi u poslednjih deset godina održavali stabilne cene, ča njeno povećanje u pojedinim godinama bilo je manje od inflacije, a u nekim godinama cena je i padala. Uprkos teškoćama, Šašić je siguran da neće doći do bitnih nestašica na tržištu sirovog mleka.
Šašić dodaje i da mlekare u prethodnom periodu nisu smanjivale otkupnu cenu i napominje da svojim dobavljačima, kojih ima više od 700, pomažu dajući im savetodavnu pomoć, besplatne analize, kao i beskamatne pozajmice.
Stočari u Srbiji se žale da je koncentrat skuplji od mleka
Strano mleko obara cenu domaćeg, iako je izvoz prestigao uvoz„Država može da pomogne proizvođačima kroz povećanje premija za mleko, kroz različite subvencije koje se odnose na nabavku nafte i ostalih materijala za obradu zemlje, ali i kroz besplatne analize sirovog mleka“, napominje Šašić.
Kako ocenjuje, država može da pomogne kroz uvođenje prelevmana na uvoz određenih mlečnih proizvoda. Dodaje da ukoliko bi trgovci smanjili marže, a država pomogla mlekarima, povećanje cena gotovih prizvoda ne bi ugrozilo konkurentnost domaćih mlekara na policama.
Prema rečima Radomira Spasojevića, vlasnika Mlekare Spasojević iz Bajine Bašte čiji proizvodi nose naziv Zapis Tare, subvencije poljoprivrednicima se kreću i do 50 odsto vrednosti neke nabavke, ali nisu dovoljna.
„Male mlekare otkupljuju mleko po ruralnim područjima od proizvođača sa po tri do 30 krava u domaćinstvu, podigle bi otkupne cene, ali je (njihov) udeo na tržištu jako mali. Veliki trgovinski lanci uvoze gotove mlečne proizvode, tako da se udeo domaće proizvodnje u malim domaćinstvima, dramatično smanjuje“, upozorava Spasojević.
Domaći proizvođači mleka tvrde da su „finansijski propali“Kako je dodao, u toku predpristupnih pregovora sa Evrospkom unijom jedna od bivših vlada Srbije dugo vremena je štitila domaće tržište od uvoza mleka, ali posle usaglašavanja zakonodavstva uvoz „guši“ domaću mlekarsku industriju.
„Na policama marketa su čvrstim ugovorima definisane pozicije velikih mlekara, gde je njihovo učešće i do 80 odsto, a u ostatku se ’tiskaju’ mali proizvođači, bez šanse da iskažu svoje mogućnosti“, kaže Spasojević koji mleko otkupljuje od oko 300 kooperanata.
Ističe da mlekarskoj industriji smeta što ne radi Nacionalna laboratorija za ispitivanje sirovog mleka i gotovih proizvoda koja se nalazi u Dobanovcima i koja je trenutno prilagođena potrebama ministarstva zdravlja za borbu protiv pandemije.
Porodična Mlekara Kruna iz Velike Plane postala je dobavljač za novi brend kompanije Lidl „S ljubavlju, domaće“, prerada mleka u toj mlekari povećana je tri puta, sa sedam na 22 tone dnevno.
„Saradnja sa Lidlom nam je omogućila da podignemo kvalitet proizvodnje i zadovoljimo standarde koje proizvođači moraju da imaju da bi se njihovi proizvodi našli u ponudi ovog trgovinskog lanca“, kaže vlasnik Krune Stevan Zeljić, koji otkupljuje mleko od 150 poljoprivrednika.