Sistem e-faktura nedostupan

Foto: Nova ekonomija

Sistem elektronskih faktura trenutno je nedostupan, objavljeno je na portalu e-faktura

Takođe je objavljeno, na portalu, obaveštenje korisnicima sistema e-faktura da ako su imali problem sa slanjem faktura da je neophodno da ih otkažu

Računovođe ukazuju da od početka primene sistem e- faktura ne funkcioniše kako treba. 

"Smatramo da trenutno ne radi jer pokušavaju da povežu Poresku upravu sa sistemom e -faktura, zato što računi iz maloprodaje ni posle dva meseca ne funkcionišu preko novog modela plaćanja", kaže Slobodan Mićić, član UO Računovodstvene komore Srbije (RKS).

On je ranije za Novu ekonomiju rekao da se kasni sa plaćanjem i izdavanjem računa jer svaki izdati račun mora prvo da se stornira, procedura ne može da se primeni u praksi.

NOVE FISKALNE KASE: POLA MILIONA EVRA IZ BUDŽETA ZA MEDIJSKU KAMPANJU

"Prvi problem je sinhronizacija e- fiskalizacije i e- fakture. Pre početka, primenjivanja ova dva sistema i otkad se primenjuju nove fiskalne kase, zakonodavac je doneo Uredbu u kojoj, između ostalog, stoji da prilikom izdavanja fiskalnog računa iz maloprodaje za javni sektor, privreda je dužna da unese PIB i JBKJS broj kako bi javni sektor te fakture evidentirao. Ali, od početka primene novog Zakona ovaj sistem ne funkcioniše", kaže Mićić. 

NOVE FISKALNE KASE: IZMENE, VEĆINA KUCA KAO RANIJE

Da bi javni sektor platio račun, privreda je dužna da sa nove fiskalne kase izdaje fiskalni račun sa unetim PIB-om i JBKJS (Jedinstveni broj korisnika javnih sredstava), i predaje javnom sektoru, navodi on. Međutim, tu postoji problem. Ne radi, kako je zamišljeno. 

Privrednici su nestrpljivi da saznaju kad će proraditi veza između Poreske uprave i sistema elektronskih faktura (SEF).

"Privrednici tek sad završavaju evidenciju elektronskih faktura za maj, a za jun nisu još ni počeli. Proces  za to je veoma komplikovan i nefunkcionalan, tako da se nadamo svi da će što pre povezati ova dva sistema", rekao je Mićić.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.