Vesti iz zemlje

10.11.2016. 16:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sjenica, Svilajnac, Bojnik, Batočina i Nova Crnja dobijaju prve Rosa škole roditeljstva

U domovima zdravlja u Sjenici, Svilajncu, Bojniku, Batočini i Novoj Crnji u 2017. godini biće otvorene prve Rosa škole roditeljstva u kojima će roditelji imati priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom trudnoće i u prvim godinama odrastanja deteta.

Ovo je nastavak inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja, u okviru koje je u 2016. godini otvoreno pet škola. U planu je, da uz podršku građana, bude otvoreno oko 20 škola u naredne dve godine.

„Podrška roditeljstvu, u okviru proširene mreže škola roditeljstva, jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Ove godine smo roditeljima u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici i Vranju zajedno sa Rosa vodom pružili priliku da trudnoću i prve dane roditeljstva provedu spokojno, okruženi stručnim timovima koje čine ginekolozi, pedijatri, stomatolozi patronažne sestre i širi timovi domova zdravlja. Pokazalo se da su nove škole mesta na kojima dobijaju odgovore na brojna pitanja i nedoumice i da je interesovanje trudnica, ali i njihovih partnera izuzetno. Veoma smo radosni što je Rosa prepoznala našu potrebu i omogućila otvaranje škola u sredinama u kojima ovakav vid podrške nije postojao“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu.

Značajnu ulogu u otvaranju škola imaju građani, jer se od svake prodate Rosa vode u pakovanju od 1.5L odvaja jedan dinar u ove svrhe. Rosa škole roditeljstva se nalaze u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama, u kojima se odvijaju predavanja, radionice za trudnice, porodilje i porodice. 

Stručni timovi u školama prolaze akreditovan program obuke u skladu sa poslednjim dostignućima profesije.

„Rosa je još jednom okupila građane Srbije i zajedno sa njima omogućila da preko 2.000 beba i porodica širom Srbije dobiju neophodnu podršku u najranjivijem periodu roditeljstva. Nastavljamo da podržavamo budućnost dece i otvaramo još škola roditeljstva u novim gradovima, sa željom da pružimo oslonac što većem broju beba i porodica u Srbiji. Našu misiju smo započeli osnivanjem tri banke humanog mleka, osnažili otvaranjem prvih škola roditeljstva, a u 2017. godini želimo da naša podrška stigne do još nekoliko hiljada beba i njihovih roditelja“, izjavila je Milica Stefanović, u ime Rosa vode.

Gradovi u kojima se otvaraju škole roditeljstva odabrani su na osnovu analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, sprovedene u Srbiji tokom 2015. godine, a glavni kriterijumi za odabir su nepostojanje škola, očekivani broj beba, kao i broj stručnog kadra u domovima zdravlja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.