Srbija

11.01.2023. 09:54

BIRN

Autor: Nova Ekonomija

Skoro pola miliona kvadrata u Beogradu legalizovano bez jasnog osnova

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Srbija

11.01.2023. 09:54

U poslednjih sedam godina u Beogradu je ozakonjeno više od 450.000 kvadrata stambenih objekata, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole, pokazuje istraživanje BIRN-a. Satelitski snimci pokazuju da ove zgrade nisu postojale ili nisu bile završene 2015. godine, što je, prema Zakonu o ozakonjenju, bio osnovni uslov za legalizaciju nelegalne gradnje.

BIRN je pronašao više od 300 objekata na teritoriji glavnog grada – uglavnom stambenih zgrada većih od hiljadu kvadrata – koji su u potpunosti ili delimično izgrađeni nelegalno nakon satelitskog snimka iz 2015. godine. Međutim, izvesno je da je broj takvih zgrada i veći.

Grubom računicom, današnja vrednost ovako ozakonjenih zgrada koje je našao BIRN iznosi više od milijardu evra.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da nije reč o izolovanim pojedinačnim slučajevima, pa čak ni o pojedinačnim beogradskim opštinama, nego da se radi o sistemskoj praksi koja je trajala godinama, traje i dalje, i zabeležena je u svim centralnim beogradskim opštinama.

Grubom računicom, današnja vrednost ovako ozakonjenih zgrada iznosi više od milijardu evra. Ujedno, uz zgrade iz BIRN-ove baze, često su nicale (još uvek) nelegalne zgrade, koje čekaju “novi krug” legalizacije.

Novinari BIRN-a su koristeći napredne tehnike OSINT-a (istraživanje uz pomoć otvorenih izvora) pretraživali mapu grada i ukrštali podatke sa satelitskog snimka sa podacima iz Katastra i Registra građevinskih dozvola Agencije za privredne registre.

Ovo je rađeno jer, uprkos zakonskoj obavezi, ne postoje javni podaci o tome koja je rešenja za ozakonjenje objekata doneo Sekretarijat za poslove ozakonjenja Grada Beograda. Osim toga, Sekretarijat je ignorisao zahteve BIRN-a da ta rešenja dostavi.

Koji su uslovi za masovnu legalizaciju objekata u Srbiji?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. u Kaludjerici i Lestanu legalizovane zgrade koje su pocele da se grade 2020. godine i to nadogradnjom postojecih porodicnih kuca a kojih naravno nije bilo na snimku iz 2015. godine koji se uzima kao osnov za legalizaciju. Pri tom, opstina Grocka nema nikakav urbanisticki plan. Na mapi katastra ovi objekti su se pojavili posle tzv hakerskog napada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.