Vesti iz zemlje

01.09.2018. 10:59

Novosti

Autor: Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Sledeće godine počinje sa radom Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

Rezultati analiza koje radi Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka trebalo bi početkom sledeće godine da i „zvanično“ važe, jer bi do tada trebalo da bude završena akreditacija. Kad je o ostalim namirnicama reč, Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane čekaćemo do marta naredne godine, pa uzorci više neće morati da putuju u inostranstvo na superanalize. Do tada ispravnost i kvalitet mesa i suhomesnatih prerađevina kontrolisaće se u privatnim laboratorijama.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka je, posle višedecenijskog čekanja, i nekoliko „državnih“ otvaranja, počela sa probnim radom početkom godine, čime je otpočet sam proces akreditacije ove ustanove. Nadležni ističu da će do krajem decembra to biti gotovo, pa će ona početi da radi punim kapacitetom, navode „Novosti“.

Do decembra će biti završena akreditacija Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka – kazao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. – Već se radi kontrola mleka u celoj Srbiji, uzimaju se uzorci iz svih mlekara. Sada znamo na nacionalnom nivou kakvo nam je mleko u mlekarama, pa možemo da primenjujemo i mere za poboljšanje kvaliteta.

Ipak, dok laboratorija ne dobije akreditaciju, nema ni zvaničnih analiza na papiru. Uz svu dokumentaciju koju poseduje, opremljenost i stručni kadar, „probno“ ispitivanje mleka je neophodno za dobijanje akreditacije. Analize koje trenutno dobijaju nisu obavezujuće, ali proizvođačima može da služi kako bi poboljšali kvalitet.

Uz to, ministar Nedimović nam je ispričao i da će laboratorija za bezbednost hrane biti završena do marta sledeće godine, a čitav akcenat će biti stavljen na meso i mesne prerađevine.

Imamo privatne laboratorije koje kontrolišu to što je u skladu sa zakonom – objasnio je Nedimović.

Moramo da imamo i nacionalnu laboratoriju i da mi proveravamo da li je sve u redu, a ne da šaljemo uzorke u inostranstvo na superanalizu. Srbija ima dobar kvalitet mesa i mleka i nema problema što se tične stočne hrane. Sada držimo to sve pod kontrolom.

Gotove rezultate Nacionalna referentna laboratorija mlekarama može da dostavlja putem SMS ili imejla, a mlekare će i same imati pristup svojim korisnicima, pa će moći da prate kakvog je kvaliteta mleko proizvođača.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.