Šljiva je u Srbiji i dalje najzastupljenija vrsta voća, ali su od 2013. do 2018. godine površine pod šljivom smanjene sa 76 805 ha na 72 224 ha, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku.
Ukupna proizvodnja šljive je sve manja u posmatranom periodu (606 599 t u 2013. godini, a 430 199 t u 2018. godini).
Takođe, u posmatranom periodu prosečan prinos šljive je smanjen, oscilira između 4,59 t/ha prošle godine i 7,90 t/ha u 2013.
Šljiva je po površinama i dalje dominantna vrsta, a jabuka je na drugom mestu. Najviše površina koje su korišćene u voćarstvu u 2018. godini za proizvodnju voća otpada na proizvodnju šljive (72 923 ha ili 39,87% od ukupnih površina), jabuka je na drugom mestu (26 658 ha ili 14,57%), a zatim slede malina (24 901 ha ili 13,61%) i višnja (19 579 ha ili 10,70% od ukupnih površina voćnjaka).
Iako je proizvodnja pala na oko 400.000 tona, Srbija se po proizvodnji šljive nalazi na četvrtom mestu u svetu, odnosno na drugom u Evropi.
Pored Srbije, poznati svetski proizvođači šljive po količini i prinosu su: Kina, Indija, Rumunija, Čile, Turska, Iran, Bosna i Hercegovina, Italija i Sjedinjene Američke Države.
U analizi se navodi da su evidentne značajne oscilacije godišnjih prinosa šljive po ha ukupno i po regionima. Prinos po ha veći od prosečnog ostvaren je u Regionu Vojvodine i u Beogradskom regionu, a ovi regioni raspolažu vrlo malim delom površina pod šljivom.
Istovremeno, regioni koji raspolažu pretežnim delom površina pod šljivom (Region Šumadije i Zapadne Srbije i Region Južne i Istočne Srbije) ostvarili su opadajući i ispodprosečan prinos po ha.
PROČITAJTE JOŠ: DA BI SRPSKA RAKIJA POSTALA BREND, POTREBNA