Vesti iz zemlje

29.06.2023. 11:23

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Sloboda izbora, najvažnija novina Zakona o elektronskim komunikacijama

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Građani Srbije u narednih godinu dana trebalo bi da imaju potpunu slobodu izbora od koje kompanije će dobijati usluge mobilne ili fiksne telefonije, interneta i televizije. Na to koga biramo za operatera više neće uticati da li do našeg stana ili kuće stiže njihov kabl, jedna je od najvažnijih novina Zakona o elektronskim komunikacijama, saopštio je NALED.

Novi zakon nalaže da svi provajderi imaju ravnopravan pristup već izgrađenoj infrastrukturi poput antena, tornjeva, stubova, kanala, vodova u zgradama, kablovske kanalizacije, navodi se u saopštenju.

„Glavna zamisao je da se unapredi razvoj telekomunikacione infrastrukture. Umesto da svaki operator gradi vlastitu infrastrukturu, ravnopravan pristup omogućiće deljenje već postavljenih objekata, što će doprineti smanjenju troškova i efikasnije korišćenje resursa. Takođe, ovakvim pristupom se postiže kreiranje fer i konkurentnog okruženja za sve učesnike na tržištu“, navodi Dragana Ilić, direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN i predsednica Saveza za eUpravu u NALED-u.

LJUDI IZ REM-A ODGOVRNI ZA MEDIJSKI MRAK U SRBIJI

Direktnu podršku izmenama zakona pružio je NALED kroz projekat „Serbia at Your Fingertips – Digital Transformation for Development“ finansiran od strane fonda UNDP.

U pripremi novih zakonskih rešenja učestvovali su i predstavnici više od 20 državnih organa, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i stručnjaci iz privrede.

Druga važna novina jeste uvođenje obavezne registracije postojećih i novih pripejd korisnika mobilne telefonije.

Ovim rešenjem postiže se veća pravna sigurnost i pre svega bezbednost jer se olakšava pronalaženje počinilaca krivičnih dela koji za njihovo izvršenje najčešće koriste pripejd brojeve i omogućava lakša i brža identifikacija korisnika.

TELEKOMOV DUG PORASTAO ZA POLA MILIJARDE EVRA

„U trenutnoj situaciji dešavalo se da pojedini korisnici negiraju da su koristili usluge, a nije bilo dokaza kojim bi se to potvrdilo, te će ubuduće takva praksa biti onemogućena“, ističe Ilić i dodaje da će se registracija najverovatnije biti moguća putem Portala eUprava, čime bi se omogućilo da gotovo svi građani koji imaju nalog na Portalu ovaj postupak završe brzo i efikasno, ali će postojati i opcija da se on završi i uživo, u poslovnicama operatora. Ova novina doprineće još jednom talasu povećanja korisnika elektronskih usluga odnosno eGrađana, što je još jedan pozitivan aspekt ove promene“, navodi se u NALEDOV-om saopštenju.

Uzimajući u obzir aktuelne trendove u oblasti digitalizacije i sve veće prisustvo građana u onlajn svetu, treća važna novina zakona jeste uvođenje obaveze izdavanja eRačuna, saopštio je Naled. Svi korisnici će imati priliku da steknu uvid u mesečna zaduženja putem mejla ili aplikacije na mobilnom telefonu, a potencijalno i putem SMS poruke. Na taj način se, prema ranijim navodima ministra informisanja i telekomunikacija, ostvaruje značajna ušteda u novcu, vremenu i papiru i doprinosi očuvanju životne sredine (računi se sada štampaju na oko 120 miliona papira godišnje), piše u saopštenju.

Još jedna ključna novina je uvođenje obaveze svim kompanijama da omoguće krajnjim korisnicima da besplatno pozivaju brojeve iz opsega koji počinju sa 116, poput Pozivnog centra za nestalu decu (116000) i Pozivnog centra za pomoć deci (116111).

U saopštenju se, takođe, navodi da izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama operatorima se omogućava zajedničko ulaganje ili zajedničko finansiranje u mreže za prenos velikih količina podataka poput video zapisa visoke rezolucije velikom brzinom i pouzdanošću, ali se uvodi i obaveza da sve nove zgrade i rekonstruisane poslovne i stambene zgrade imaju projektovanu i izgrađenu optiku.

Zakon je usklađen sa važećom direktivom EU o uspostavljanju Evropskog zakonika o elektronskim komunikacijama, koji predstavlja osnovu važećeg regulatornog okvira EU u oblasti elektronskih komunikacija.

Milija Zeković (SBB): Uvođenje 5G odlaže se zbog Telekoma

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.