Srbija

27.12.2022. 16:49

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Užičani poručuju gradskoj vlasti: Vazduh je preči od trotoara

Aerozagađenje prevršilo svaku meru...

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

27.12.2022. 16:49

Lokalnoj samoupravi u Užicu predloženo je da umesto popločavanja trotoara nabavi prečišćivače vazduha. Koncentracija zagađujućih materija u vazduhu koji udišu građani Užica u poslednjih nekoliko dana je i po 10 puta veća od maksimalno dozvoljene.

Kako je saopštila nevladina organizacija Libergraf, različiti su uzroci za takvo stanje i potreban  jedugogodišnji trud i rad da bi se situacija popravila, ali prvi koraci mogu odmah da se preduzmu.

„Smatramo da je daleko korisnije odustati barem od jednog projekata popločavanja trotaora i ta sredstva usmeriti u zaštitu zdravlja dece i mladih kroz nabavku prečišćivača vazduha za sve javne zatvorene prostore u kojima borave deca, mladi i trudnice“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da se zagađujuće česice talože u plućima, kao i da taloženje dovodi do pojave ožiljka.

„Jednom kada se taj ožiljak pojavi kod deteta, on nikad ne može da se popravi. Što više tih ožiljaka, to više raznih poremećaja na plućima“, stoji u saopštenju.

„Od gradonačelnice i lokalne samouprave zahtevamo da preduzmu hitne mere kako bi zaštitili zdravlje građana, a posebno dece, mladih i trudnica“, stoji u saopštenju.

Priključak na gas u Užicu 540 evra

 

Kako se navodi, predloženo je i da se zatvori gradsko klizalište na Trgu partizana zatvori onda kada je koncentracija PM 2,5 čestica znatno, pa i desetostruko veća od maksimalno dozvoljenog godišnjeg proseka.

Kako se podseća, preporuka je i Zavoda za javno zdravlje je da se u takvim situacijama skrati dužina i smanji intenzitet napornih aktivnosti, da se prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini, a osetljivim kategorijama stanovništva, u koju spadaju i deca, savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru.

„Ukoliko klizalište nastavi da radi i u danima kada je zdravlje građana, a posebno dece i mladih, direktno ugroženo po svim važećim propisima i preporukama o zagađenju vazduha, lokalna vlast se mora suočiti sa moralnom i svakom drugom odgovornošću za takvo nemarno i opasno postupanje.“

Nema merenja, nema zagađenja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.