Vesti iz zemlje

23.07.2013. 09:34

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Socijalni program – 300 evra po godini radnog staža

Svi zaposleni u firmama u restrukturiranju mogu da računaju na socijalni program od 300 evra po godini staža, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Aleksandar Ljubić.

On je agenciji Beta rekao da će Vlada Srbije u postupku restrukturiranja biti socijalno odgovorna prema svih 50.000 radnika u 179 preduzeća koja su u tom postupku. 

Kako je istakao Ljubić, „socijalni program za koji se ova vlada opredelila jeste maksimalni socijalni program koji je isplaćen u Srbiji, a to je 300 evra po godini staža“. 

„Bez obizira da li sutra preduzeće odlazi u stečaj ili se prodaje imovina, a vi ne želite da predjete kod novog poslodavca, da li imate pet godina do penzije pa želite po tom programu da odete, svako od 50.000 radnika može da računa na socijani program“, rekao je Ljubić. 

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede je istakao da je bitno to što veliki broj zaposlenih u preduzećima koja su u restrukturiranju „radi u preduzećma koja rade“ i koja imaju budućnosti, kao što su Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ili „Kablovi“ u Jagodini. 

On je podsetio da je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva finansija i privrede, usvojila Akcioni plan koji predstavlja okončanje restrukturiranja 179 preduzeća koja su u tom postupku do 30. juna 2014. godine. 

Ljubić je naveo da preduzeća u restrukturiranju generišu veliki problem državi, jer mimo subvencija, ta preduzeća kostaju državu godišnje blizu 750 miliona evra. 

„Novca više nema i ovakav status je neodrživ“, rekao je Ljubić, dodajući da postoji jasna politička odluka vlade da se okonča ovaj postupak i agonija koja traje 12 godina. 

Prema njegovim rečima, prvo će biti rešen problem oko 27 preduzeća iz prve grupe, onih koja godinama ne rade i u kojima je zaposleno oko 750 radnika. 

„Ta preduzeća će otići u stečaj, ali danas imamo želje i nekih drugih preduzeća koja se ne nalaze u toj grupi, ali traže da budu privatizovana kroz stečajni postupak, odnosno traže da bude isplaćen socijalni program“, rekao je Ljubić. 

On je podsetio da Akcioni plan restrukturanja predvidja podelu tih preduzeća u pet grupa i naveo da su u prvoj grupi preduzeća koja godinama ne rade i koja će otići u stečaj, a u drugoj ona čija će imovina biti ponudjena na prodaju do kraja godine i koja će otići u stečaj, ako ne nadju kupca. 

„Treća grupa su preduzeća koja se nalaze u restrukturiranju, a koja danas dobro rade, ali imaju nasledjene probleme, kao što je RTB ‘Bor’. Ta preduzeća će kroz unapred pripremljen program reorganizacije regulisati obaveze i nastaviti normalno da funkcionišu“, rekao je Ljubić. 

Naveo je da su u četvrtoj grupi preduzeća čija će imovina biti ponudjena na prodaju i ukoliko ne nadju kupca, država će odlučiti da li će ih privatizovati na neki drugi način. 

„Ta preduzeća imaju dobar proizvod i jedno od rešenja mogu biti strateška partnerstva“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede. 

Ljubić je dodao da su u petoj grupu preduzeća koja posluju ili su poslovala u sastavu bivših jugoslovenskih republika, preduzeća sa Kosova i Metohije i firme koje zapošljavaju osobe sa posebnim potrebama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Gospodine Savic-u
  Cena struje je u Srbiji najeftinija u regionu da uzmemo da je ta informacija 100% tacna.
  Plate u srbiji su najminimalnije u u regionu pa verovatno i u evropi.
  Dal vi mislite Gospodine da bi trebalo biti obrnuto da se povecaju plate kao sto su u drugim regionima a tek onda povecati cenu EL energije.
  Prosecna plata u srbiji je 43000 din
  Prosecna plata hm hajde uzecemo za primer Nemacka prosecna plata 3541 eu a cena struje je po kw. 25 eu 100kw. Kod nas je sada trenutno 6.10 eu na 100 kw.
  43000 din je 358 eu onda uzmimo ovako prosecan srbin sa njegovom platom moze potrositi 6000 kw.
  A prosecni nemac 14100 kw. Po ovome struja bi trebala pojeftineti a ne poskupeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.