Vesti iz zemlje

27.11.2023. 10:21

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Solarna elektrana kod Opova trajno bi ugrozila važno stanište ptica

Foto: Vasilij Kaliničenko

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, kao i 12 ekoloških organizacija civilnog društva podneli su primedbe na Plan detaljne regulacije solarne elektrane u KO (katastarske opštine) Opovo i KO Baranda. Ove organizacije tvrde kako bi taj projekat trajno devastirao veliko, retko i značajno stanište ptica.

Opština Opovo stavila je početkom novembra na rani javni uvid Plan detaljne regulacije solarne elektrane u KO Opovo i KO Baranda koji bi, ukoliko se ostvari, nepovratno ugrozio 3.800 hektara izuzetno retkog i značajnog tipa staništa, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Ukoliko bi se plan izgradnje pomenute solarne elektrane ostvario, to bi značilo trajnu devastaciju izuzetno vrednih staništa i nepovratno izgubljene osetljive životne zajednice koje su jedinstvene za područje Srbije, te neprocenjivo vredne za Evropu i svet“, dodaje se u tekstu.

Do sada je na tom području evidentirano 185 vrsta ptica  preko 102 vrste algi, 14 vrsta gmizavaca i vodozemaca.

Takođe, u bazi podataka Centra za informacije o biodiverzitetu Biološkog fakulteta u Beogradu nalaze se podaci o prisustvu 127 vrsta biljaka i životinja značajnih za zaštitu, koje nastanjuju to područje (21 vrsta nalazi se na prilozima Direktive o staništima, 28 vrsta na prilozima Bernske konvencije, 103 vrste su zaštićene Pravilnikom o zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama Srbije, dok se 18 vrsta nalazi u kategoriji „endemit/relikt/retka“).

„Na tom području zabeleženo je preko 200 strogo zaštićenih vrsta životinja i biljaka, dok je evidentirano preko 300 različitih vrsta. Od toga su 185 vrsta ptice, 102 vrste algi, 14 vrsta gmizavaca i vodozemaca. Zbog svega toga je nedopustivo da jedna ovakva osetljiva životna zajednica bude nepovratno uništena“, dodaje se u tekstu.

VEĆ PROGLAŠENO ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Krajem oktobra 2023. Vlada Republike Srbije proglasila je zaštićenim Predeo izuzetnih odlika „Potamišje“, međutim u sastav ovog područja nisu ušle akvatorije Velike Slatine, Slatine, Rakitaša i Pečene Slatine, inače primeri vrlo retkog staništa kontinentalnih slanih bara i močvara.

Direktivom o staništima (Habitat Directive), koju je Republika Srbija ratifikovala, ova staništa su prepoznata kao prioritetna za zaštitu u Evropskoj uniji pod imenom „Panonske slane stepe i slane močvare“.

Pored toga, ovo područje uživa zaštitu i u okviru nacionalne Ekološke mreže („Službeni glasnik RS“, br. 102/2010 ), a prepoznato je i kao Međunarodno značajno područje za ptice (IBA) „Srednje Potamišje“ pod kodom RS014.

Primedbe su, pored Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije i Instituta Siniša Stanković podneli i: Liga za ornitološku akciju, Srpsko herpetološko društvo „Milutin Radovanović“, Udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja „Zoo Planet“, Ekološki pokret „Okvir života“, HabiProt – Udruženje za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije, Mladi istraživači Srbije, Udruženje ekologa „EKOS“, Ekološki klub Grada Sremska Mitrovica, Eko klub „Željin”, Udruženje građana „GM Optimist“ i Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.