Vesti iz zemlje

18.10.2016. 13:38

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šoškić: Mreža koruptivnog ponašanja preko advokata po službenoj dužnosti

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je da je prilikom izbora advokata po službenoj dužnosti u Srbiji uspostavljena mreža koruptivnog ponašanja.

Na debati „Činimo li dovoljno? Pravno procesuiranje korupcije“ u Medija centru u Beogradu Šoškić je rekao da se ne zna ni koji se advokati, ni po kojim kriterijumima postavljaju na listu branilaca po službenoj dužnosti.

„Jednostavno se određuju po spisku advokata koji žele da učestvuju u službenoj odbrani. Tu se komora ne meša. U samom startu imate sačinjen spisak gde se ne zna ni ko šta ima od iskustva i kako može da doprinese delotvornoj odbrani. To se komercijalizovalo“, naveo je Šoškić. 

On je ocenio da bi Advokatska komora trebalo da uspostavi kriterijume stručnosti, praktičnog iskustva i da se advokati biraju po tim merilima.

Šoškić je dodao da bi elemente nadzora za postavljanje advokata i njihovu isplatu trebalo zajednički da obezbede komora, sudovi, tužilaštvo i policija.

On je kazao da je jasno da je uspostavljena mreža koruptivnog delovanja, kada neki advokati angažovani po službenoj dužnosti zarađuju milione iako im se plaća 50 odsto tarife.

„Onda moraju da imaju puno slučajeva. Ovde niko ne radi kako treba. To je ono što se može nazvati izvorom korupcije“, kazao je Šoškić.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji je organizator debate, u istraživanju je ustanovio da se branioci sa spiska postavljaju preko reda, kao i da tužilaštva ne vode evidenciju o postavljanju branilaca.

„Iz tužilaštava su nam uglavnom stizali odgovori da oni ne vode evidenciju o postavljanju branilaca po službenoj dužnosti…“, kazala je Milica Šarić predstavljajući istraživanje.

Ona je rekla da baza podataka sadrži informacije o 1.617 advokata koje su po službenoj dužnosti imenovali sudovi i policija u Beogradu od početka 2012. do kraja 2015. godine.

„Pet najčešće postavljenih branilaca imali su više od 100 odbrana, dok je 321 branilac imao jednu ili dve, 536 njih imalo je 10 ili više postavljenja“, podaci su istraživanja.

Prema podacima CINS-a, ukupna zarada advokata po službenoj dužnosti je 446,8 miliona dinara, a deo prihoda odnosi se na odbrane pre perioda obuhvaćenog istraživanjem.

Kako je pokazalo istraživanje, Viši sud je ima najveće isplate – 682, 5 miliona dinara.

Istraživanje je pokazalo da je 88 advokata pojedinačno zaradilo više od milion dinara, a da su tri advokata zaradila 31,3 miliona dinara, koliko je zaradilo i 511 njihovih kolega.

Kako je objašnjeno isplata zavisi od dužine procesa i broja izlazaka na sud.

Advokat Željko Simić naveo je da je ovaj problem star sedam decenija.

„Međutim u današnje vreme informacionih tehnologija kada vam neki pravosudni organ kaže da nema evidenciju kod nas treba da se upali lampica“, naveo je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.