Vesti iz zemlje

21.06.2023. 15:24

Autor: Katarina Baletić

Srbija će organizovati specijalizovani EXPO 2027, ali to nije Svetska izložba

expo 2027 belgrade serbia Foto: Vlada Srbije

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane EXPO 2027 izložbe, saopštio je Međunarodni biro za izložbe (BIE). Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Specijalizovana EXPO izložba, koja će se organizovati u Beogradu, nije isto što i EXPO Svetska izložba, koja je važnija, poznatija i koja je takođe pod pokroviteljstvom BIE, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Naime, i u toku trajanja procesa izbora narednog domaćina, ali i nakon je što je Srbija izabrana za domaćina specijalizovanog EXPO 2027, u medjima se učestalo navodilo da će Beograd biti domaćin EXPO Svetske izložbe, što ne odgovara činjenicama.

Specijalizovane izložbe traju kraće od Svetskih izložbi i organizuju se u periodu između organizovanja dve Svetske izložbe. Konkretno, naredna Svetska izložba biće organizvana u Japanu (Osaka 2025) 2025. godine, a prethodna je organizovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai 2020) 2021. godine.

Specijalizovne izložbe, koju će Srbija organizovati, su globalni događaji koji su osmišljeni tako da odgovore na konkretan izazov sa kojim se čovečanstvo suočava, objašnjava se na sajtu BIE. One su ograničene u trajanju (najviše tri meseca) i prostoru (do 25 hektara).

BIE je međuvladina organizacija zadužena za nadgledanje i regulisanje svih međunarodnih izložbi koje traju duže od tri nedelje i koje su nekomercijalne prirode (EXPO).

Danas se pod pokroviteljstvom BIE organizuju četiri vrste sajmova: svetske izložbe, specijalizovane izložbe, hortikulturne izložbe i Trijenale u Milanu.

Organizator izložbe je u potpunosti odgovoran za izgradnju izložbenog prostora, a učesnicima treba da bude obezbeđen paviljonski prostor.

Podsetimo, Beograd planira da EXPO kompleks sagradi u Surčinu, pored budućeg Nacionalnog stadiona i sajma. Taokođe, do sada je iz republičkog budžeta obezbeđeno najmanje milion i po evra za pripremu kandidature za EXPO 2027, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Pet zemalja je bilo u trci za organizovanje narednog specijalizovanog sajma. Pored Srbije, kandidati su bili i Sjedinjene Američke Države (Minesota) sa temom „Zdravi ljudi, zdrava planeta: dobrobit i blagostanje za sve“, Tajland (Puket) sa temom „Budućnost života: život u harmoniji, Deljenje prosperiteta“, Španija (Malaga) sa temom „Urbana era: ka održivom gradu“, i Argentina (Bariloče) sa temom „Priroda + tehnologija = održiva energija. Održiva budućnost za čovečanstvo”.

Prethodna specijalizovana EXPO izložba bila je organizovana u Astani u Kazahstanu 2017. godine i imala je skoro četiri miliona posetioca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.