Vesti iz zemlje

16.11.2023. 10:11

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija da ubrza energetsku tranziciju, u skladu sa ciljevima Energetske zajednice

Ichbinameya/Wikimedia

Srbija je pozvana da svoje ciljeve u pogledu obnovljivih izvora i energetske efikasnosti do 2030. godinu uskladi sa ciljevima koje do iste godine ima Energetska zajednica, kao i da osigura da energetska tranzicija bude inkluzivna i fer, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u svojim preporukama na nacrt Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije (INKEP)

Primera radi, Srbiji je preporučeno da u planiranom minimalnom udelu obnovljive energije do 2030. godine dostigne cilj od 40,7 odsto, umesto projektovanih skromnijih 33,6 odsto.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 29. juna Sekretarijatu energetske zajednice dostavilo na razmatranje Nacrt Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Sekretarijat je ocenio nacrt Plana i uputio Srbiji svoje preporuke.

Nacrt je strukturiran u skladu sa zahtevima i uključuje sveobuhvatnu listu aktuelnih i planiranih mera, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Ugovorne strane Energetske zajednice dužne su da izrade nacrte nacionalnih energetskih i klimatskih planova u kojima treba da postave ciljeve koji su u skladu sa ciljevima Energetske zajednice do 2030. godine i politikama i merama u pet dimenzija Energetske unije (energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, smanjenje emisije gasova staklene bašte, unutrašnje tržište energije i istraživanje i inovacije).

Cilj ovih planova je da se napravi integrisani politički okvir za usmeravanje aktivnosti dekarbonizacije do 2030. godine i na dalje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.