Vesti iz zemlje

17.09.2021. 11:32

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu, dug veći za milijardu

Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijardi evra, ročnosti sedam godina, saopštila je NBS.Kako je saopštila Narodna banka Srbije, evroobveznica je emitovana po "najnižoj kuponsko...

FOTO: Ichbinameya, Wikimedia

Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijardi evra, ročnosti sedam godina, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da je evroobveznica je emitovana po „najnižoj kuponskoj stopi ikada“ zabeleženoj od 1 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Srbija je, inače, juče na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche).

Pored zelene, emitovana je i petnaestogodišnja konvencionalna evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Srbija do sada emitovala, a za kojom je tražnja investitora bila veća od 2,5 milijardi evra.

Emisijom zelene obveznice Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije koja je emitovala zeleni instrument, navodi NBS.

Prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, putem ulaganja u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

„Кoliko su današnje emisije bile uspešne, govori i to što je Srbija tokom dana od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, odnosno 20 odsto (odnosno 0,35 procentnih poena) kod zelene sedmogodišnje obveznice i za 13 odsto (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne petnaestogodišnje obveznice“, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Vlada Srbije se sprema za emitovanje zelenih obveznica
Nemačka prikupila 6,5 milijardi evra od prvih zelenih obveznica

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija prva zemlja u razvoju i regionu koja je emitovala zelenu obveznicu, a sredstva će se koristiti isključivo za zaštitu životne sredine.

„Sa tim novcem gradićemo železničku mrežu, kanalizaciju, jer smo obećali da će svako domaćinstvo imati priključak, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Iskoristićemo taj novac i za energetsku efikasnost, odnosno zamenu stolarije, za solarne panele. Time dajemo ogroman signal celoj međunarodnoj zajednici da je Srbija u potpunosti posvećena zelenoj agendi. U budućnosti ćemo još više novca uložiti u te namene“, objasnio je on gostujući na Pinku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.